George Novack

George Novack (5 augustus 1905 - 20 juli 1992) was een Amerikaans trotskist. Hij werd geboren in een Oost-Europees Joods gezin dat naar Boston in de Verenigde Staten was geëmigreerd. Novack studeerde aan de prestigieuze Harvard universiteit, en was aanvankelijk van plan om als uitgever te gaan werken toen de economische crisis van 1929 uitbrak. Zijn ervaringen radicaliseerden hem, en hij werd aanhanger van het revolutionair marxisme. In 1933 sloot hij aan bij de Trotskyist Communist League of America van James P. Cannon, een organisatie van marxistische trotskistische militanten die het niet eens waren met de bureaucratisering in de Sovjet-Unie en in de communistische partijen. Binnen die organisatie zou hij steeds verder betrokken raken bij de trotskistische beweging in de Verenigde Staten. Hij zou vanaf 1940 lid zijn van de Amerikaanse SWP, en tussen 1940 en 1973 lid zijn van het Nationaal Comité van die partij.

Tussen 1937 en 1940 was Novack secretaris van het American Committee for the Defence of Leon Trotsky, een organisatie die de verdediging opnam van Leon Trotski tegen de aanklachten die tegen hem waren geformuleerd tijdens de Processen van Moskou. Het comité zou in 1937 de Dewey Commission of Inquiry oprichten, dat aantoonde dat de aanklachten tegen Trotski onjuist waren, en de hele Processen van Moskou een klucht waren.

George Novack was professor in de filosofie aan de universiteit van Harvard, en gebruikte die positie om de arbeidersstrijd in de VS te populariseren en te ondersteunen. Zo was hij tussen 1941 en 1950 de secretaris van Civil Rights Defence Committee, een commissie die zich bezighield met de verdediging van linkse activisten die werden gearresteerd op basis van ondemocratische wetten zoals de Smith Act. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Novack zelf een van de 18 militanten van de SWP die op basis van deze wet terecht stonden en in de gevangenis belandden.

Novack raakte vooral bekend als publicist. Hij schreef talloze artikels en boeken, waarin hij op heldere en hedendaagse wijze het marxisme uiteenzette. Hij populariseerde heel wat theoretische vraagstukken van het marxisme, zoals het dialectisch materialisme, historisch materialisme, logica en andere thema's uit de marxistische filosofie. Zijn zeer toegankelijke schrijfstijl maakt dat zijn werk een goede inleiding en basis vormt voor het begrijpen van heel wat marxistische ideeën. Jammer genoeg zijn veel van zijn boeken moeilijk verkrijgbaar, aangezien de uitgever van zijn werken, Pathfinder Press, een bijzonder restrictieve houding heeft tegenover publicatie door externen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.