Gedenkraam in de Sint-Petruskerk (Vught)

Het gedenkraam in de Sint-Petruskerk is een oorlogsmonument in de Sint-Petruskerk in de Nederlandse plaats Vught.[1]

Gedenkraam in de Sint-Petruskerk
KunstenaarMarius de Leeuw
Jaar1996
Materiaalglas in lood
LocatieHeuvel 2, Vught
Portaal    Kunst & Cultuur

Achtergrond

Een Duitse vrouw die Adolf Hitler en het Duitse leger had beledigd werd voor straf naar Kamp Vught gestuurd. Daar probeerde zij een wit voetje te halen door medegevangenen te verraden bij de kampleiding. Ze werd voor haar verraad door haar barakgenoten kaalgeknipt. Toen als represaille een van de vrouwen in de kampgevangenis ('de bunker') werd opgesloten, kwam een aantal vrouwen in opstand en verklaarde zich solidair. Kampcommandant Adam Grünewald liet daarop op 15 januari 1944 zoveel mogelijk vrouwen in één cel van 9 m² opsluiten. Toen de volgende morgen de celdeur openging, waren tien van de vierenzeventig opgesloten vrouwen overleden.[1]

Het bunkerdrama wordt herdacht met een nagebouwde cel in het voormalig crematorium[2] en met een gedenkraam in de Sint-Petruskerk. Het initiatief voor het raam werd genomen door de Stichting "Vrienden van St.Petrus". Het raam werd gemaakt door lokale kunstenaar Marius de Leeuw en onthuld op 20 oktober 1996 tijdens de muziekmanifestatie "Hoor de vrouwen zingen".[3] Het gedenkraam verving het enige raam van de kerk dat tijdens de oorlog kapot werd geschoten.

Beschrijving

Het raam is opgebouwd in verschillende wit- en blauwtinten. Onderin het raam buigen vrouwen zich over een liggende vrouw. Boven hun hoofden vliegen duiven. In het midden ontspruit een gestileerde, rode roos te midden van het prikkeldraad.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.