Geboortekaartje

Een geboortekaartje is een kaartje dat is bedoeld om familie en bekenden te laten weten dat er een baby is geboren.

Soms bevat het een gedichtje, waarin de baby wordt verwelkomd in de nieuwe wereld, of waarin de blijdschap van de ouders en eventuele broertjes of zusjes wordt verwoord. Tevens staan er vaak weetjes op als geboortegewicht, lengte, en informatie over bezoektijden voor het kraambezoek.

Nu het tegenwoordig niet ongebruikelijk is om kinderen buitenlandse of moeilijk te spellen namen te geven wordt het geboortekaartje ook gebruikt om de exacte spelling van de naam van het kind te laten weten.

Ontwerpen en bestellen

Men kan geboortekaartjes bestellen bij een handelsdrukkerij (drukker), die eerder gekozen standaard kaarten bedrukt zodra de gegevens van de baby bekend zijn. Ook kan ervoor gekozen worden een grafisch ontwerper opdracht te geven een unieke kaart te realiseren. Maar men kan ze ook zelf maken met een zelf verzonnen tekst en opmaak.

De laatste jaren zijn er diverse mogelijkheden gekomen om via internet geboortekaartjes te ontwerpen en/of te bestellen. Kaartjes kunnen worden gedrukt middels het offsetdrukproces of digitaal drukwerk. Digitaal drukwerk is vaak goedkoper dan offsetdruk. De kwaliteit is de laatste jaren zo goed geworden dat er geen verschil te zien is tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk.

Zowel het uiterlijk als de inhoud van de geboortekaartjes zijn in de loop van de jaren sterk veranderd.

Jaar Tekst Uiterlijk
jaren 40 Alleen het nodige, de naam van het kind, en de achternaam van de ouders. Klein, wit, zonder prentje
jaren 50 Formeel: Naam kind, achternaam Klein, wit, zonder printje
jaren 60 Formeel: Naam kind, voornamen van ouders/broers/zussen Klein, kleurrijk prentje
jaren 70 Gedichtjes Groter, bruin
jaren 80 Gedichtjes, gewicht, lengte Potloodtekeningen, bruin/grijstinten
jaren 90 Informeel, Engelse gedichtjes Gekleurde tekeningen, ooievaars/teddyberen
jaren 00 Informeel, veel humor Vierkant, kleurrijk, zelfontworpen
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.