Frits Sieger

Frederik (Frits) Sieger (Amsterdam, 5 mei 1893 - Amsterdam, 28 april 1990) was een Nederlandse beeldhouwer.[1]

Frits Sieger
Sieger met buste van P.C. Hooft, Amsterdam, 22 maart 1947
Persoonsgegevens
Volledige naamFrederik Sieger
Geboren5 mei 1893
Overleden28 april 1990
Beroep(en)beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Siegers vader was een stukadoor, die zich in zijn vrije tijd bezighield met houtsnijden.[2] Frits Sieger volgde in zijn voetsporen en werd ook stukadoor. In de avonduren kreeg hij les aan de ambachtsschool en vervolgens aan de Avondschool voor Kunstambachten. Van 1912 tot 1928 was hij leerling van onder anderen Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij leverde, net als Hildo Krop, versieringen voor de woningbouw van de Amsterdamse School. In de crisisjaren '30 startte Sieger een atelier voor de restauratie van wassen etalagepoppen. Hij exposeerde in 1935 met Albert Termote, Willem Valk en een aantal anderen in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Sieger was lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, maar was het er niet mee eens toen de vereniging zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Hij was actief in het verzet en werd twee keer gevangengenomen, maar beide keren wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Na de oorlog legde hij zich toe op het maken van portretplaquettes. Later maakte hij meer vrijstaande sculpturen. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het oorlogsmonument De stenen man, dat hij maakte voor Kamp Amersfoort.[3] Het beeld werd in mei 1953 onthuld door minister-president Willem Drees.

Werken in de openbare ruimte (selectie)

Fotogalerij

Zie de categorie Frits Sieger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.