Francisca Siffels

Johanna Francisca (Franci) de Munck-Siffels (Zaandam, 3 februari 1920 - vermoedelijk op 23 mei 1944 in Rustenburg) was een Nederlandse collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Johanna Francisca de Munck-Siffels
Algemene informatie
GeborenZaandam, 3 februari 1920
OverledenRustenburg, 23 mei 1944
NationaliteitNederlandse

Levensloop

Franci Siffels was getrouwd met de communist Dingeman de Munck. Deze vocht tijdens de Spaanse Burgeroorlog mee tegen de fascistische milities van generaal Francisco Franco. Hij verloor na terugkeer - zoals alle Spanjegangers - de Nederlandse nationaliteit. Siffels zelf was actief binnen de linkse beweging en verkocht de communistische krant De Waarheid. Het stel trouwde op 12 oktober 1939. Op 14 maart 1941 beviel Francisca Siffels van een baby die de naam Francisca mee kreeg.

De baby weerhield Siffels er niet van om actief te worden in het verzet. Zij begon in 1943 als koerierster voor de Raad van Verzet. In de tweede helft van datzelfde jaar begon Siffels echter voor de Duitse bezetter te werken. Er zijn twee versies van hoe het zover kwam. Volgens de eerste versie zou Siffels zijn gearresteerd en kwam in ruil voor haar vrijlating in dienst van de Sicherheitsdienst. In de tweede versie kwam zij erachter dat haar man vreemdging met haar zus Hendrika. Vervolgens zou Siffels de gang naar de Sicherheitsdienst in Amsterdam hebben gemaakt.

Welke versie ook waar is, in elk geval was Siffels verantwoordelijk voor een grote arrestatiegolf in november in 1943 en Zaandam en Krommenie. In de nacht van 22 op 23 november werden naast haar man verschillende - al dan niet vermeende - Zaanse communisten opgepakt. Saillant detail is dat de latere CPN-voorman Marcus Bakker ook op de lijst stond, maar de dans slaagde te ontspringen. Minstens zeven van de arrestanten zouden de oorlog niet overleven.

Na de arrestatiegolf vond Siffels onderdak in Amsterdam. Zij werd door de Sicherheitsdienst vooral in de omgeving van Alkmaar ingezet. Zij kreeg een verhouding met de Gestapo-agent Gerardus Kuiters. In Alkmaar was men intussen op de hoogte van haar verleden. Op welke wijze zij precies om het leven kwam is onduidelijk. Mogelijk werd ze eerst ontvoerd, daarna mishandeld en doodgeschoten. Dat gebeurde vermoedelijk op 23 mei 1944.

Siffels werd begraven in het Westfriese plaatsje Rustenburg, maar omdat dat niet goed genoeg gebeurde werd haar lichaam een paar weken later gevonden. Haar dochtertje Francisca jr. was door het verzet ontvoerd en op een andere plek ondergebracht. Ondanks naspeuringen van haar grootmoeder Anna Siffels - de moeder van Francisca Siffels - slaagde zij er na de oorlog niet in haar verblijfplaats te achterhalen. Dingeman de Munck overleefde het Duitse concentratiekamp Dachau en kreeg in de jaren zestig zijn Nederlanderschap terug.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.