Folia Pharmaceutica

Folia Pharmaceutica ("Farmaceutisch Blad") is een van de oudste studentenbladen van Nederland en het oudste landelijk verspreide studentenblad.

Het blad werd opgericht in 1910 onder de titel Ons Orgaan. Later werd de titel echter veranderd in Folia Pharmaceutica. Dit gebeurde vanaf de 25ste jaargang in 1933. De Folia Pharmaceutica is het officiƫle orgaan van de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V., voorheen A.N.P.S.V.).

Ons Orgaan werd opgericht op initiatief van J.A. Koning van de Groningse Farmaceutische Studenten Vereniging Pharmaciae Sacrum. Een citaat uit een brief gericht aan de ANPSV: "Zou het niet mogelijk zijn, dat door de ANPSV een orgaan werd uitgegeven, dat door alle leden gelezen kan worden? De kennismaking en de band tusschen de pharmaceutische studenten zou o.i. daardoor zeer bevorderd worden".

In de oorlogsjaren, tussen 1942 en 1946, kon de Folia niet verschijnen, vanwege een verbod op publicatie en papierschaarste. In 1942 werd het blad nog wel uitgegeven.

De Folia Pharmaceutica heeft een oplage van 2500 exemplaren en verschijnt 5 keer per jaar. De commissie ter redactie van de Folia Pharmaceutica is belast met de taak om dit verenigingsblad te maken. Elk nummer heeft een bepaald wetenschappelijk thema, waaraan schrijvers een aantal artikelen wijden. Naast het wetenschappelijk gedeelte worden ook alle activiteiten van de K.N.P.S.V. aangekondigd en achteraf wordt een verslag van de desbetreffende activiteit geplaatst. Sinds Juli 2010 heeft de Folia Pharmaceutica meer aandacht voor farmacie op internationaal gebied. Zo zijn er regelmatig buitenlandse studenten die een artikel schrijven over farmacie in hun land van herkomst, ook Nederlandse studenten die een deel van hun opleiding in het buitenland volgen schrijven geregeld een artikel. Sinds het collegejaar 2013-2014 verschijnt de Folia Pharmaceutica grotendeels digitaal. Speciale edities zullen nog enkele jaren op papier worden uitgebracht.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.