Fiacrius

De heilige Fiacrius (Ierland, rond 610- Meaux, rond 670), in het Iers 'Fiachra', en in het Frans 'Fiacre' of ook 'Fèvre' genoemd, verliet zijn geboorteland Ierland en werd kluizenaar in een bos nabij Meaux, dat hij van de plaatselijke bisschop Faro gekregen had. Op deze plaats ontstond later een klooster. Volgens de legende werd het bos een bloemenhof toen Fiacrius de grond met zijn staf aanraakte. Fiacrius bezat ook de gave van genezing door handoplegging. Zo genas hij koorts, blindheid, poliepen en bovenal fistels.

De Sint-Fiacriuskerk in Dison bij Verviers

De verering van Fiacrius is vooral verspreid in Frankrijk en Wallonië, waar het patrocinium van Fiacrius wijdverspreid is. Hij is de patroon van de tuiniers, de bloemenverkopers, de kopersmeden, kistenmakers, hekkenmakers, pottenbakkers, tingieters, notarissen, zegelbranders en taxichauffeurs. Fiacrius wordt aangeroepen tegen huidziekten, syfilis, geslachtsziekten en bij echtelijke onvruchtbaarheid. Zijn feestdag is op 30 augustus.

Trivia

Omdat Fiacrius onder andere de beschermheilige is van tuinders was de voormalige tuindersvereniging in Princenhage, een wijk van Breda, naar hem vernoemd. Toen in 2007 huizen werden gebouwd in de buurt van de plaats waar deze tuindersvereniging gevestigd is geweest, werd de straat naar Fiacrius vernoemd: Sint Fiacriushof. Dit werd al snel verbasterd tot Viagrahof. Omdat bewoners bang waren dat de waarde van hun huizen zou verminderen door de associatie met het erectiemiddel, is de oorspronkelijke naam door de gemeente Breda ingetrokken, en is 15 oktober 2007 de naam Hofhage vastgesteld. Doordat de naam Hofhage in veel navigatiesystemen niet voorkomt, geeft dit veel verwarring.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.