Ferdinand Hodler

Ferdinand Hodler (Bern, 14 maart 1853Genève, 19 mei 1918) een Zwitserse kunstenaar uit de 19e eeuw.

Zelfportret met opengesperde ogen, 1912.
De weg naar Evordes, rond 1890

Biografie

Hodler werd geboren in Bern in straatarme omstandigheden. Zijn moeder was kok in een gevangenis, en daar werd Hodler geboren. Zowel zijn vader als zijn moeder stierven aan tbc, net als diverse andere familieleden. Hodler verhuisde naar Genève toen hij 18 jaar was, om daar een carrière als huisschilder te beginnen, maar hij besloot al snel kunstschilder te worden. Hij werd leerling van Barthélémy Menn die hem ontdekte toen hij werk aan het naschilderen was in een Geneefs museum. Tussen 1871-1876 studeerde hij in Thun bij de land­schapschilder Sommer-Collier.

Hodlers zoon Hector Hodler werd in 1887 geboren. Hector was een van de grondleggers van de Esperanto-beweging. In 1889 huwde Hodler met Bertha Stucki, maar in 1891 was het koppel alweer gescheiden.

In 1891 verhuisde Hodler naar Parijs waar hij zich aansloot bij de Rozenkruisers.

In 1898 trouwde Hodler met Berthe Jacques. In 1914 veroordeelde hij de Duitse acties met artillerie bij Reims. In reactie hierop sloten Duitse kunstmusea het werk van Hodler uit. Hodler verspeelde er ook veel Duitse opdrachten mee.

De Nacht (1891), Kunstmuseum Bern. Op dit museum naakte slapende mensen, waaronder Hodlers vrouw en zijn minnares. In het midden Hodler zelf, die schrikt van een persoon onder een zwart doek (1891)

De maîtresse van Hodler, Valentine Godé-Darel, kreeg in 1914 te horen dat ze kanker had. De vele uren die Hodler aan haar bed doorbracht resulteerden in een serie schilderijen die haar aftakeling documenteren. Haar overlijden in 1915 greep Hodler zeer aan. Hij stierf in 1918 met nalaten van een aantal onvoltooide werken die de stad Genève als onderwerp hebben.

Hodler was zeer rijk toen hij overleed.

Werk

Het vroege werk van Hodler bestaat uit landschappen, composities van figuren en portretten, die zeer realistisch geschilderd zijn.

Hodlers werk is altijd omstreden geweest. Zo werd het werk "De Nacht" geweigerd voor een expositie in Genève. Hodler huurde zelf een kamertje om het schilderij op te hangen. Om het te bekijken vroeg hij 1 frank. Hiermee verdiende hij 1300 frank. Toen hij vervolgens met het schilderij naar Parijs reisde werd het daar meteen tentoongesteld[1]. Ook verkocht Hodler vaak zijn voorstudies, soms zelfs in delen verknipt.

In het laatste decennium van de 19e eeuw werd zijn stijl beïnvloed door onder andere het symbolisme en de art nouveau.

Hodler ontwikkelde een eigen stijl die hij het Parallellisme doopte, gekarakteriseerd door groepen figuren die symmetrisch geplaatst werden, daarbij de suggestie wekkend van een ritueel of een dans.

Het laatste werk van Hodler heeft een expressionistisch aspect, met sterk gekleurde geometrische figuren.

Prijzen

  • 1897 Eerste prijs voor het ontwerp van een muurschildering, Landesmuseum te Zürich.
  • 1913 Officier van het Legioen van Eer

Collecties

Werk van Ferdinand Hodler is te vinden in de collecties van:

Het Schweizerische Institut für Kunstwissenschaft in Zürich heeft in 2008 alle landschappen bijeengebracht in een elektronische Catalogue Raisonné.

Referenties

  1. NRC Handelsblad, bijlage M, juni 2008
Zie de categorie Ferdinand Hodler van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.