Ferdinand Columbus

Ferdinand Columbus (Córdoba, vermoedelijk 15 augustus 1488 - 1539) was een Spaanse bibliograaf, kosmograaf en de tweede zoon van Christoffel Columbus. Zijn moeder was Beatriz Enriquez de Arana die nooit met Columbus was getrouwd, maar wel met hem heeft samengewoond.

Ferdinand Colombus

Leven

Fernando werd geboren in Córdoba en bracht zijn jeugd daar door. Nadat Columbus terugkeerde van zijn eerste reis, werd Fernando aangewezen als page voor de Spaanse kroonprins Don Juan. Later ging hij in dienst bij koningin Isabella na de dood van de jonge prins.

Vanaf zijn dertiende tot vijftiende levensjaar was Fernando een bemanningslid tijdens de vierde reis van Columbus naar de Nieuwe Wereld. Na de dood van zijn vader vergezelde Fernando zijn oudere halfbroer Diego naar de Nieuwe Wereld die in 1509 als gouverneur van Hispaniola werd benoemd. Maar Fernando gaf de voorkeur aan een meer gevestigd leven en keerde enkele maanden later terug naar Spanje.

Bibliotheek

Als volwassene stond Fernando bekend als een intellectueel. Hij had een goed inkomen dankzij zijn vader en kocht veel boeken. Fernando reisde uitgebreid door Europa om boeken te verzamelen, waarvan hij uiteindelijk een persoonlijke bibliotheek aanlegde van meer dan 15.000 titels. Deze bibliotheek werd bezocht door geschoolden uit Spanje en elders waaronder de Nederlandse filosoof Desiderius Erasmus.

In zijn testament werd bepaald dat de bibliotheek na zijn overlijden zou worden onderhouden, met name dat de collectie niet verkocht zou worden en dat er enkel boeken bijgekocht mochten worden. Ondanks deze voorzorgsmaatregel werd de eigendom van de bibliotheek tientallen jaren na de dood van Fernando betwist, totdat deze in handen kwam van de kathedraal van Sevilla.

Tijdens deze tijd van betwist eigendom werd de omvang van de bibliotheek teruggebracht tot ongeveer 7.000 titels. Dit werd geleidelijk gereduceerd tot minder dan 4.000 boeken. De overblijfselen van Fernando's bibliotheek - later omgedoopt tot de Biblioteca Colombina - zijn echter goed onderhouden door de kathedraal. Tegenwoordig is het toegankelijk voor raadpleging door wetenschappers, studenten e.d. De catalogus van de oorspronkelijke bibliotheek, bekend als het Libro de los Epítomes, werd lange tijd verloren gewaand, maar werd in 2019 als bij toeval teruggevonden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.