Eysturoyartunnel

De Eysturoyartunnel (Faeröers: Eysturoyartunnilin) is een in aanbouw zijnde verkeerstunnel op de Faeröer, een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan die een autonoom gebied vormt binnen het Deense Koninkrijk. De ruim 11 kilometer lange tunnel verbindt de eilanden Streymoy en Eysturoy met elkaar.

Eysturoyartunnel
Algemene gegevens
LocatieHvítanes - Strendur/Runavík
Coördinaten62° 4 NB, 6° 46 WL
Lengte totaal11 240 meter
Rijstroken2
Bouw
Bouwjaar2016-2020
Gebruik
Tolja
Verkeersintensiteit5.800 mvt/dag (schatting)

Portaal    Verkeer & Vervoer
Uitzicht vanaf het dorpje Nes naar het zuidwesten, ongeveer in de richting van de tunnel.

Beschrijving

De tunnel is Y-vormig en verbindt het hoofdeiland Streymoy met twee delen van het eiland Eysturoy. Het eerste stuk loopt vanaf de hoofdstad Tórshavn onder de Tangafjørður-zeestraat door, waar na 7,1 kilometer een rotonde ligt. Deze rotonde ligt onder de ingang van de Skálafjørður-fjord en heeft een westelijke tak (2,11 km) naar Strendur en een oostelijke tak (1,7 km) naar Runavík. De tunnel krijgt een maximale hellingsgraad van 5,0% zonder kruipstroken en gaat maximaal 189 meter onder zeeniveau. De rotonde ligt 72 meter beneden zeeniveau.[1]

Met de tunnel wordt de reistijd vanaf Runavík en andere plaatsen op zuidelijk Eysturoy naar Tórshavn significant verkort, van 64 naar 16 minuten.

Financiering

In 2014 werd er een politieke overeenkomst voor de bouw van de tunnel bereikt, nadat twee eerdere private voorstellen door een economische malaise en een politieke crisis spaak liepen. Alle partijen in het parlement van de Faeröer waren voor de aanleg van de tunnel en het publieke eigendom ervan. Het project is gekoppeld aan de bouw van de 10,6 kilometer lange Sandoyartunnel verder zuidelijk; er zal tol worden geheven; wanneer de Eysturoytunnel afbetaald is, zal de tol geheven blijven worden om dat project te financieren.

De bouwkosten van de Eysturoytunnel worden geschat op 1,05 miljard Faeröerse kronen (€ 140 miljoen). De aanbestedingsprocedure begon in 2016 voor beide tunnels. AF Gruppen deed de laagste bieding met een totaalbedrag van 1,875 miljard kronen voor beide tunnels samen, maar op grond van betere voorwaarden werd de bouw aan het eveneens Noorse NCC gegund.

Op 8 november 2016 is het contract getekend, de bouw begon op 23 februari 2017, met een geplande openstelling medio 2020.

De voortgang van de bouw kan online gevolgd worden.. Op 28 januari 2019 was 9,3 kilometer geboord.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.