Encyclopædia Britannica Eleventh Edition

De Encyclopædia Britannica Eleventh Edition (1910-1911) is misschien wel de beroemdste editie van de Encyclopædia Britannica. Sommige artikelen werden geschreven door de bekendste toenmalige geleerden.[1] Hoewel de artikelen nog altijd interessant en waardevol zijn voor moderne wetenschappers als culturele artefacten uit de 19e en vroege 20e eeuw, is de inhoud van sommige ervan achterhaald en problematisch als bron voor hedendaagse studenten en onderzoekers.

Encyclopædia Britannica, de elfde editie

Achtergrond

De elfde editie van 1911 werd samengesteld onder leiding van de Amerikaanse publicist Horace Everett Hooper en uitgegeven door Hugh Chisholm. Oorspronkelijk kocht Hooper de rechten op de 25-delige negende editie en overreedde hij de Britse krant The Times om deze, met elf extra delen, als tiende editie te herdrukken. Deze editie verscheen in 1902. Toen Hoopers samenwerking met The Times in 1909 ophield, onderhandelde hij met de Cambridge University Press om de 29-delige elfde editie te publiceren. Hoewel de elfde editie algemeen wordt beschouwd als een in wezen Brits werk, onderging het een aanzienlijke Amerikaanse invloed, niet alleen vanwege de toegenomen hoeveelheid Amerikaanse en Canadese inhoud, maar ook door de inspanningen die werden gedaan om het een meer populaire toon te geven. Ongeveer 11% van de medewerkers waren Amerikanen en in New York werd een kantoor geopend voor marketing en verkoop.

Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Encyclopædia Britannica Eleventh Edition op Wikisource.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.