Eclips (sterrenkunde)

Een eclips of verduistering is de bedekking van een ster door een ander hemellichaam.

In het dagelijks taalgebruik wordt onder een eclips meestal een zons- of maansverduistering verstaan.

Als de zon, de maan en aarde op één lijn staan (in deze volgorde) is de zon vanaf een plek op aarde gezien bedekt door de maan. Het zonlicht bereikt dan niet meer de aarde. Anders gezegd: een deel van de aarde is door de maan verduisterd. Men spreekt dan van een zonsverduistering of zonne-eclips.

Als de aarde tussen de zon en de maan in staat, en daardoor het zonlicht verhindert de maan te bereiken, is er sprake van een maansverduistering of maaneclips. Vanaf de maan gezien bedekt de aarde immers de zon. De maan is dan dus verduisterd door de aarde.

Als een ander hemellichaam, zoals een ster of planeet, geheel of gedeeltelijk bedekt wordt door de maan of een planeet, spreekt men meestal over een occultatie, bedekking of overgang.

Vóórkomen

Een eclips is mogelijk als de zon in de buurt staat van een knoop staat, d.w.z. in de buurt van een snijpunt van de maanbaan en de ecliptica. Dat gebeurt iets meer dan twee keer per jaar. Er treden dan in de loop van een maand, met tussenpozen van twee weken, en zon- en een maaneclips op, en soms nog een derde eclips. Er zijn dus minstens vier eclipsen per jaar, maar die zijn niet altijd totaal en niet van elke plaats op aarde zichtbaar.

Zie de categorie Eclipse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.