Dreadnought (gitaar)

De dreadnought is een type westerngitaar dat in 1916 is ontwikkeld door C.F. Martin & Company.[1] De Dreadnought-stijl is later door andere gitaarfabrikanten overgenomen en is nu algemeen gangbaar. Soms wordt de naam verkeerd gespeld als "dreadnaught".

Een dreadnought van C.F. Martin & Company

Kenmerken

De klankkast is bij de dreadnought groter dan bij de meeste andere gitaren uit die tijd, en geeft dus een krachtiger en vaak harder geluid. Ook is de klankkast hoekiger dan bij klassieke gitaren en de taille is even breed als de schouders. De hals is meestal bij de 14e fret aan de klankkast bevestigd.[1][2]

De dreadnoughts van Martin worden in het Engels ook "D-size"-gitaren genoemd, want hun modelnummers beginnen met "D-", bijvoorbeeld "D-18" of "D-45". Bij musici onder elkaar heten ze ook wel kortweg "dreads".

Geschiedenis

Dreadnought-gitaren zijn genoemd naar het Britse slagschip HMS Dreadnought dat vanaf 1906 een geheel nieuwe categorie grote en krachtige slagschepen inluidde.

Het gitaartype werd in 1916 door Martin speciaal voor de leverancier Oliver Ditson Company ontwikkeld. Pas in 1931 begon Martin onder eigen naam dreadnought-gitaren te produceren. De eerste twee modellen waren de D-1 en de D-2.[1]

De dreadnought-gitaren van Martin zijn populair geworden doordat ze bij folk-muzikanten uit het midden van de 20ste eeuw, waaronder de meeste bluegrass-gitaristen, al gauw de voorkeur genoten. Tegenwoordig worden ze bij de bluegrass-muziek als standaardgitaar beschouwd en bepalen ze mede de klank van dat genre.

De vóór 1946 gemaakte dreadnought-gitaren van Martin zijn bij musici uiterst gewild vanwege hun luide geluidsniveau en bijzondere toon. Vaak worden deze gitaren voor meer dan €20.000 verkocht.

Verwijzingen

  1. Ken Achard, History and Development of the American Guitar. The Bold Strummer Ltd. (1990), p. 13–14. ISBN 0-933224-18-4. Geraadpleegd op 10 februari 2012.
  2. Dreadnought Story. Martin Guitar Company. Geraadpleegd op 10 februari 2012.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.