Dover (Engeland)

Dover (Frans Douvres, Nederlands voorheen Daveren) is een belangrijke havenplaats en civil parish in Engeland, in het graafschap Kent. De stad ligt aan het Nauw van Calais (of Straat van Dover), zoals het oostelijk deel van Het Kanaal wordt genoemd. Dover had in 2011 zo'n 31.000 inwoners.

Dover
Civil parish in Engeland

Situering
RegioSouth East England
GraafschapKent
DistrictDover
Coördinaten51° 8' NB, 1° 19' OL
Algemeen
Oppervlakte14,0765 km²
Inwoners (2011)31022
(2204 inw./km²)
Overig
Postcode(s)CT17
Netnummer(s)01304
Grid codeTR315415
ONS-codeE04004932
Foto's
De krijtrotsen van Dover
Portaal    Verenigd Koninkrijk

Geschiedenis

De stad is van oudsher van maritiem belang geweest. Al voor de Romeinen (die de stad Dubris Portus noemden) was Dover een voor de hand liggende invalsplaats, omdat het op slechts 34 kilometer van de Franse kust ligt. Tot 1923 was Dover een marinebasis; daarna werd de haven vooral aangewend voor civiele doeleinden.

In de Tweede Wereldoorlog was de stad het doelwit van zware bombardementen.

Verkeer

Er zijn veerverbindingen met verschillende plaatsen op het vasteland van Europa: Calais, Duinkerke, en Boulogne in Frankrijk en Oostende in België. Daarmee heeft de stad de belangrijkste haven voor het verkeer over Het Kanaal.

Dover Priory is het treinstation van Dover, het wordt bediend door lokale treinen als ook door Javelin treinen. Dit zijn speciale treinen waarvoor een toeslag moet betaald worden die vanaf Ashford over de hogesnelheidslijn naar Londen rijden.

Cultuur

Visserij, industrie en vooral het toerisme en de havenactiviteiten zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Dover is befaamd om de witte krijtrotsen van Dover (de white cliffs of Dover). Beroemd is ook het kasteel (Dover Castle), met de resten van een Romeinse vuurtoren uit de 4e eeuw.

Geboren

Galerij

Zie de categorie Dover, Kent van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.