Doorzonwoning

Een doorzonwoning is de aanduiding voor een type woning dat veel gebouwd werd in Nederland in de twintigste eeuw. De naam is afgeleid van het feit dat de woonkamer over de gehele diepte van het huis doorloopt. De woonkamer heeft dan ook aan twee kanten ramen, zodat de zon door de hele kamer kan schijnen.

Plattegrond doorzonwoning.
1=entree 2=meterkast 3=trap naar verdieping 4=kast onder trap 5=toilet 6=keuken 7=woonkamer

Naast de woonkamer ligt over het algemeen een halletje met een trap naar de verdieping achter de voordeur, een gang met toegang tot het toilet, en een gesloten keuken. Op de eerste verdieping van de woning bevindt zich een aantal slaapkamers en meestal een douche.

Het woningtype is zo algemeen in Nederland, dat er zelfs het gemiddelde gezin mee wordt aangeduid. De doorsnee familie wordt omgezet in De familie Doorzon, een Nederlands stripverhaal.

De breedte van doorzonwoningen is doorgaans 6 tot 6.5 meter, terwijl de diepte langzaam groeide van zo'n 7 meter rond 1910 tot zo'n 9 meter in de jaren 70. De woonkamer groeide hiermee navenant mee. Na de jaren 70 verminderde het aandeel doorzonwoningen vanwege de opkomst van breedplaatvloeren, waardoor woningen smaller maar dieper werden.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.