Doorn (Utrecht)

Doorn is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, op de gelijknamige heuvelrug in het zuidoosten van de provincie. Op 4 oktober 2019 telde het dorp een aantal van 10.215 inwoners.[1]

Doorn
Plaats in Nederland
(Details) (Details)

Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Coördinaten52° 2 NB, 5° 21 OL
Algemeen
Oppervlakte22,27 km²
Inwoners (BAG, 2019)10.215[1]
(456 inw./km²)
Overig
Postcode3940, 3941
Netnummer0343
Woonplaatscode3339
Belangrijke verkeersadersN225 N227
Detailkaart
Grenzen van de voormalige gemeente
Portaal    Nederland
Mausoleum van Wilhelm II van Duitsland in Doorn
Luchtfoto van Doorn (1920-1940, Nederlands Instituut voor Militaire Historie).
Luchtfoto van Doorn (1920-1940, Nederlands Instituut voor Militaire Historie).

Doorn was tot 1 januari 2006 een zelfstandige gemeente, waartoe ook de buurtschappen Palmstad, Sterkenburg en Boswijk behoorden.

Geschiedenis en architectuur

In een document uit de periode 885-896 wordt de nederzetting "Thorhem" genoemd, woonplaats van dondergod Thor (Groenedijk, 2000). Vikingen gelegerd bij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede, noemden de plaats zo omdat de dondergod er vereerd zou worden. Inderdaad wijzen archeologische opgravingen in een heideveldje op het noordelijk van Doorn gelegen landgoed Hoog Moersbergen op resten van een heidense offerplaats. De nederzetting Thorhem hoorde destijds bij de hof Villa Thorhem (Kolman, 1996). Rond 1200 was deze hof in het bezit van de domproosdij van Utrecht. In Doorn was de domprost gerechtsheer, bezat het kasteel Huis Doorn en de (Sint-) Maartenskerk (in gebruik bij Protestantse Kerk in Nederland). Met de Bataafse omwenteling van 1795 kwam er een eind aan de heerschappij van de Domproost. Na een serie administratieve wijzigingen werd uiteindelijk op 1 januari 1812 de gemeente Doorn gevormd, bestaande uit de voormalige gerechten Doorn en Maarn. Op 1 januari 1818 werd Maarn weer los gemaakt van Doorn om een eigen gemeente te vormen. Op 1 januari 2006 ging Doorn op in de nieuw gevormde gemeente Utrechtse Heuvelrug, waarvan het de hoofdplaats is.

Kasteel Moersbergen, dat in 1435 voor het eerst wordt genoemd, is vanaf de 17e eeuw meerdere keren ingrijpend verbouwd.

In de 18e eeuw werd er op de heide langs de Amersfoortseweg wel wat gebouwd, maar door de omvang van het landgoed rond Huis Doorn kon het dorp zich niet goed ontwikkelen. Dat kon pas na 1874, toen het landgoed verkaveld werd. Ook na de Tweede Wereldoorlog is het dorp sterk gegroeid.

Sinds begin twintigste eeuw zit het Korps Mariniers in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.[2] In 2013 werd bekend dat de kazerne ging verhuizen naar Vlissingen[3], ondanks protesten vanuit defensievakbonden en enkele politieke partijen.[4] In februari 2020 gaf het ministerie van Defensie aan toch liever af te zien van deze verhuizing.

Bezienswaardigheden

Natuur

Onderwijs

  • Openbare basisschool Kameleon
  • Christelijke basisschool De Wijngaard
  • Christelijke basisschool De Sterrenboog
  • Christelijke basisschool op reformatorische grondslag 'Gisbertus Voetiusschool
  • R.K. Daltonschool 'Nicolaas'
  • Basisschool De Ontdekkingsreis
  • Voortgezet onderwijs Schoonoord Doorn
  • Revius Lyceum Doorn
  • Detex Doorn
  • TMO Hogeschool voor Modemanagement Doorn
  • VSO Beukenrode Onderwijs

Sport

Er is een lokale voetbalclub, genaamd DEV Doorn, een korfbalvereniging met de naam KCD, een scoutinggroep met de naam Thorheim, een hockeyclub met de naam Doornse Hockey Club, een tennisclub genaamd Ludenti, een volleybalvereniging met de naam vv Enervo, wedstrijdzwemclub Woestduin, een turnvereniging Unitas etc.

Bekende inwoners

De beroemdste inwoner van Doorn is wellicht de voormalige Duitse keizer Wilhelm II, die in 1918 werd verbannen uit Duitsland toen daar de monarchie werd afgeschaft. De ex-keizer nam zijn intrek in Huis Doorn en woonde hier tot aan zijn dood in 1941 en ligt ook op het landgoed begraven. Huis Doorn is sinds de Tweede Wereldoorlog een museum.

Ook de schrijver Simon Vestdijk heeft een groot deel van zijn leven (1939-1971, afgezien van enkele onderbrekingen) in Doorn gewoond. Maarten Maartens, in de jaren 1890-1910 een gevierd schrijver, liet in Doorn een kasteeltje bouwen: Zonheuvel. Het kasteeltje is bekend als het Maarten Maartenshuis en maakt het deel uit van het Hotel-Conferentiecentrum Zonheuvel. Ook Jan van Baal, cultureel antropoloog, oud-gouverneur van Nederlands-Nieuw-Guinea en later hoogleraar in Utrecht en Amsterdam, woonde en overleed in Doorn.

Geboren

Zie ook

Zie de categorie Doorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Beluister (info)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.