Dirk I van Lieck tot Oberlieck en Musschenbroek

Dirk I van Lieck (1425 - 1490) was een edele uit Heinsberg. Hij was heer van Oberlieck (stamhuis) en Musschenbroek (adellijkhuis) van 1451 tot zijn overlijden in 1490.

Dirk I van Lieck tot Oberlieck en Musschenbroek
1425-1490
Zegel van Dirk I van Lieck
Heer van Oberlieck (Heinsberg)
Periode1451-1490
VoorgangerMartin van Lieck
OpvolgerDaem van Lieck
Heer van hof Musschenbroek (Heerlen)
Periode1451-1490
VoorgangerMartin van Lieck
OpvolgerDirk II van Lieck
VaderMartin van Lieck
MoederMechtild van Havert

Familie

Voorouders

Van Lieck (Leeck) was een middeleeuws riddergeslacht dat afstamde van Everhard van Heinsberg, een natuurlijke zoon van Dirk II van Heinsberg. De oudste vermelding van de familienaam Van Lieck dateert uit 25 januari 1362 toen Everhard van Lieck als hoogste hofambtenaar getuige was bij de verkoop van het Belgische graafschap Loon.

Ouders en gezin

Dirk was een zoon van Martin van Lieck tot Oberlieck (1384-1435) en Mechtild van Havert. Haar broer Dirk van Havert was commandeur van de Siersdorf (1424-1441).

Dirk huwde op 4 juli 1450 onder huwelijkse voorwaarden met Mechtild van Pollart. Ze was de dochter van Johan van Pollart en geboren uit een Roermondse regentenfamilie. Getuigen van de bruid waren neef Dirk, oom Dirk en vader Johan van Pollart. Aan de zijde van de bruidegom waren dat Dirk van Havert, Heinricht van Havert, Johann van Heinsberg (natuurlijke zoon) en Gehard van Streithagen. Het huwelijk heeft hem twee zonen gegeven:

  • Dirk II kreeg het adellijkhuis hof Musschenbroek.
  • Daem kreeg het stamzegel en stamhuis Oberlieck. Was in dienst van de hertog Willem II van Gulik-Berg (gouverneur der Nederlanden).

Hij huwde een tweede maal op 15 juni 1466 met Bela Schilling, dochter van Johann Schilling van Gusdorf. Getuigen van de bruidegom waren Dirk van Pollart, Johann van Heinsberg (natuurlijke zoon), Gerhard van Streithagen en Gys van Eyll. Dit huwelijk gaf hem twee dochters en een zoon:

  • Wilhelm.

Leven

Dirk zegelde op 1 februari 1468. De leeuw met kroon en dubbele staart wijkt niet af van alle andere Limburgse leeuwen. Het zegel bevindt zich in het staatsarchief van Düsseldorf.

Hof Musschenbroek

Hij heeft het jaar 1486 ten behoeve van Dirk van Pollart een som geld verpand met een schepenbrief waarvan zwager Thijs van Eyll de houder is. Hij stelt hof tot Musschenbroek in handen van zijn zwager tot zekerheid van de schuld, (archief Sittard).

Literatuur

  • Kremer, C. J. Geschichte der Herren von Heinsberg, 1786
  • Kremer, C. J. Academische Beiträge zur gülch- und bergischen Geschichte, 1769
  • Lieck, D.F.J. 'Aus der Geschichte des ehemaligen Rittersitzes Oberlieck' in Heimatkalender des Selfkantkreises Geilenkirchen-Heinsberg, 1954, p. 20-24
  • Gillessen, L., Das alteste Mannbuch der Herschaft Heinsberg, 1997
  • Leek, L.F.C. van der, Limburgse familienaam en de Leeuw van Limburg, Heerlen, 2010, Bibliotheek Den Haag, Hoge Raad van Adel
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.