Diplomatieke crisis Qatar

De diplomatieke crisis in Qatar begon 5 juni 2017, toen meerdere landen plots al hun diplomatieke banden met Qatar verbraken.

De eerste landen die hun diplomatieke banden met de Golfstaat verbraken waren Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein, Egypte. Zij stelden namelijk dat Qatar zorgt voor onrust in de regio en daarnaast terroristische groeperingen, zoals Hamas, Al-Qaida en de Egyptische Moslimbroederschap, steunt. Kort daarna besloten ook Jemen, de regering van Oost-Libië, en de Maldiven geen diplomatieke banden meer met Qatar te onderhouden.

Door deze gebeurtenissen is Qatar fysiek geïsoleerd geraakt. Voornamelijk door het feit dat Saoedi-Arabië, Bahrein, en de VAE hun verbindingen verbroken hebben met Qatar heeft hiertoe bijgedragen. Daarnaast is het zo dat Qatar voor voedsel grotendeels van deze landen afhankelijk was, maar nu juist door hen geboycot wordt.

De emir van Koeweit heeft aangekondigd te bemiddelen tussen de landen. Deze bemiddelingen zijn tot nu toe nog op niets uitgelopen. Ook Turkije doet een poging te bemiddelen, en heeft samen met Iran haar luchtruim opengesteld voor meer vluchten. Turkije, Marokko en Iran hebben ook laten weten dat zij bereid zijn voedsel naar Qatar te verschepen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.