Dierenambulance

Een dierenambulance is een ambulance gericht op hulpverlening bij dieren. Dierenambulance in Nederland hebben geen ontheffing van bepaalde verkeersregels en de medewerkers op een dierenambulance hebben beperkte bevoegdheden. Een dierenambulance biedt hulp aan zowel huisdieren als in het wild levende dieren.

Dierenambulance in het Nederlandse Kampen.
Zeehondenambulance van de Zeehondencrèche Lenie 't Hart.

Ontstaan en organisatie

In 1972 verschenen de eerste mobiele hulpverleners voor dieren met een speciaal uitgeruste wagen, veelal een afgedankte reguliere ziekenwagen.

In Nederland zijn een aantal dierenambulances onderdeel van De Dierenbescherming, andere zijn zelfstandig of lid van de Federatie Dierenambulances Nederland (FDN) of de Europese Federatie Dierenambulances (EFD). De organisaties die dierenambulances op de weg brengen zijn afhankelijk van giften, subsidies en loterijen. De meeste medewerkers zijn vrijwilligers. Er worden bijzondere eisen gesteld aan medewerkers. Veel dierenambulances werken 24 uur per dag en men kan als medewerker in situaties terechtkomen die niet ongevaarlijk zijn.

Taken

De dierenambulance verleent hulp aan dieren en hun eigenaren. Daarbij kan het zowel gaan om acute hulp voor dieren die bij een ongeluk zijn betrokken, zoals bij aanrijdingen, brand of vergiftigingen, als om minder acute hulp zoals vervoer naar een dierenarts. Daarnaast geeft de bemanning voorlichting en hulp bij het vangen en onderbrengen van zwervende huisdieren. Om deze taken te vervullen beschikken de dierenambulance-organisaties behalve over chauffeurs en dierverzorgers ook over mensen die contact onderhouden met dierenartsen, dierenasiels, hulpdiensten en gemeentes.

Keurmerk Diervervoer Nederland

Keurmerk diervervoer

Het keurmerk 'Diervervoer' is ontstaan als onderdeel van het Convenant Dierennoodhulp, dat eind 2011 werd getekend door het Ministerie van Landbouw, Ministerie voor Veiligheid en Justitie, de Dierenbescherming, de Federatie Dierenambulances Nederland en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde om de kwaliteit van het dierambulancevervoer te waarborgen. Ook gespecialiseerde dierenopvangcentra en dierenambulance-organisaties hebben meegewerkt. Doel van het convenant is de betrouwbaarheid en professionaliteit van vervoersdiensten te garanderen en te kunnen controleren. Voor het beheer van het keurmerk Diervervoer is de stichting Dierkeur opgericht.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.