Dalmanites

Dalmanites is een geslacht van trilobieten uit de orde Phacopida. Ze leefden van Boven-Ordovicium tot het Midden-Devoon. De trilobieten van dit geslacht hebben enigszins convexe exoskeletten met een gemiddelde lengte van 4-7 cm. Het cephalon is halfcirkelvormig of parabolisch. De glabella (middengedeelte van de kop) is vaak peervormig en loopt naar buiten toe taps toe. De glabella bevat ook altijd drie paar voor de hand liggende glabellaire voren. Ook opvallend zijn de grote mozaïek (schizochroal) ogen. De thorax bestaat uit elf segmenten, met het relatief grote pygidium met een slanke as van 11 tot 16 ringen en 6 of 7 pleurale ribben. De pygidium eindigt in een opvallende staartsteel.

Beschrijving

Dalmanites is een geslacht van trilobieten met een gemiddeld (ongeveer 8 centimeter of 3,1 inch lang), matig gewelfd exoskelet met een omgekeerde eivormige omtrek (ongeveer 1,5 × langer dan breed). Het hoofdscherm (of cephalon) is halfcirkelvormig, met robuuste (genale) stekels die zich uitstrekken van de zijkant van het cephalon terug naar ongeveer het 8e thoraxsegment. De frontale marge van het cephalon is halfcirkelvormig tot parabolisch en het kan een eenvoudige en korte voorste extensie hebben. De hechtdraad in het gezicht ligt binnen of raakt de preglabellaire groef. De frontale kwab van het centrale verhoogde deel van het cephalon (of glabella) is veel breder dan de andere lobben. De frontale kwab is gewelfd. Het oog is matig tot groot, ongeveer half zo lang als de wang. De "schijn" die zichtbaar is vanaf de ventrale zijde (of doublure) is breed en plat, en heeft een diepe en brede antennale groef. Het "gehemelte" (of hypostoom), ook alleen zichtbaar vanaf de ventrale zijde, is sub-driehoekig (ongeveer even lang als breed) en versierd met drie zwakke denticles aan de achterrand. Vooraan heeft het hypostoom zwakke vleugels die zich zijwaarts uitstrekken. De thorax bestaat uit 11 segmenten. De uiteinden van de segmenten zijn puntig en maken in toenemende mate een hoek van ongeveer 30° voor het voorste segment tot iets naar binnen wijzend voor het achterste segment. Het staartscherm (of pygidium) is groot, sub-driehoekig en ongeveer ⅔-¾ × zo lang als breed. De as is gewelfd en ± 35% van de breedte van het pygidium en bestaat uit 12-15 ringen. 9–10 diepe en brede pleurale voren hebben een vlakke of slechts licht concave bodem. De voren in elke pleurale rib (of interpleurale voren) zijn erg smal. De voorste band van elke pleurale rib is meer gewelfd en breder dan de achterste band. De pleurale voren bereiken bijna de marge. De pygidiale beëindiging (of mucro) is gewelfd en min of meer in een wervelkolom gericht, die tussen soorten kan verschillen. Het gehele exoskelet is bedekt met fijne en grove korrels.

Soorten

Eerder toegewezen soorten:

  • D. lapeyrei = Zeliszkella torrubiae
  • D. maecurua = Amazonaspis maecurua
  • D. micheli = Phacopidina micheli
  • D. pleione = Bellacartwrightia pleione
  • D. torrubiae = Zeliszkella torrubiae
  • D. weaveri var. tenuimucronata = Bessazoon tenuimucronata
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.