Cp-waarde

De Cp-waarden van rondwormen (Cp = Colonizer-persister = kolonist-blijver) zijn in 1990 opgesteld door de Nederlander T. Bongers.[1] en zijn een maat voor het beoordelen van de bodemkwaliteit na een verstoring van de bodem door bijvoorbeeld een organische bemesting, vervuiling of overstroming.

Er zijn vijf categorieën rondwormen ingedeeld naar hun r/K-strategiën. Cp-1 is een kolonist en Cp-5 is een blijver.[2][3]

  • Cp-1 rondwormen hebben een korte generatietijd, kleine eieren, hoge vruchtbaarheid, zijn voornamelijk bacterivoren, voeden zich continu in verrijkte media en vormen dauerlarve voor overleving onder slechte omstandigheden als de bacteriën opraken. Panagrolaimus detritophagus is hier een voorbeeld van.
  • Cp-2 rondwormen hebben een langere generatietijd en een lagere vruchtbaarheid dan de Cp-1 rondwormen. Ze zijn zeer tolerant voor ongunstige omstandigheden en kunnen schijndood worden. Voeden zich meer bewust en blijven zich voeden ook als de voedingsmiddelen afnemen. Het zijn voornamelijk bacterie- en fungivoren.
  • Cp-3 rondwormen hebben een langere generatietijd en een grotere gevoeligheid voor ongunstige omstandigheden. Het zijn fungi-, bacterie- en carnivoren. Dichromadora geophila is hier een voorbeeld van.
  • Cp-4 rondwormen hebben een langere generatietijd, lagere vruchtbaarheid en een grotere gevoeligheid voor verstoring. Het zijn bacterie-, fungi- en carnivoren. Daarnaast zijn de kleinere soorten omnivoor.
  • Cp-5 rondwormen hebben de langste generatietijd, grootste lichaamsgroottes, laagste vruchtbaarheid en de grootste gevoeligheid voor verstoring. Het zijn overwegend carnivoren en omnivoren.

Tabel met Cp-waarden voor rondwormfamilies:[1]

RondwormfamilieCp-waarde
Rhabditidae1
Alloionematidae1
Teratocephalidae3
Linhomoedidae3
Leptolaimidae3
Halaphanolaimidae3
Diplopeltidae3
Diphtherophoridae3
Choanolaimidae4
Diploscapteridae1
Ironidae4
Bunonematidae1
Halaphano1
Aulolaimidae3
Alaimidae4
Panagrolaimidae1
Diplopeltidae3
Bathyodontidae4
Diplogasteridae1
Rhabdolaimidae3
Mononchidae4
Neodiplogasteridae1
Chromadoridae3
Anatonchidae4
Diplogasteroididae1
Hypodontolaimidae3
Dorylaimidae4
Tylopharyngidae1
Achrmadoridae3
Nordiidae4
Odontopharyngida1
Ethmolaimidae3
Qudsianematidae4
Monhysteridae1
Cyatholaimidae3
Leptonchidae4
Neotylenchidae2
Desmodoridae3
Nygolaimidae5
Anguinidae2
Microlaimidae3
Chrysonematidae5
Aphelenchidae2
Odontolaimidae3
Thornenematidae5
Aphelechoididae2
Aulolaimidae3
Aporcelaimidae5
Cephalobidae2
Bastianiidae3
Prismatolaimidae3
Belondiridae5
Ostellidae2
Actinolaimidae5
Myolaimidae2
Tobrilidae3
Discolaimidae5
Xyalidae2
Onchulidae3
Plectidae2
Trypilidae3
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.