Concilie van Vienne

Het Concilie van Vienne vond plaats te Vienne (departement Isère) van oktober 1311 tot mei 1312. Dit vijftiende algemene concilie werd bijeengeroepen door paus Clemens V.

Clemens V

Op dit concilie onderzocht men onder andere de aanklacht tegen de orde van de tempeliers. Het concilie besloot tot opheffing van deze ridderorde. Dit was zeer ten gunste van koning Filips de Schone onder wiens druk de paus het concilie had bijeengeroepen. Daarentegen weigerde het concilie te voldoen aan de Franse wens om paus Bonifatius VIII postuum als ketter te veroordelen. Het concilie hield zich verder bezig met de vraag naar de betekenis van de apostolische armoede voor de franciscanen. Ook nam men stelling tegen de begijnen en begarden. Men trof verder maatregelen om conflicten te voorkomen tussen de bedelorden en plaatselijke priesters over begrafenissen.

In de marge van het concilie ondertekende de graaf-aartsbisschop van Lyon, Pierre de Savoie, het Verdrag van Vienne (1312): Lyon werd deel van het koninkrijk Frankrijk.

Literatuur

  • E. Müller, Das Konzil von Vienne (1311-1312). Seine Quellen und seine Geschichte (Münster 1934)
  • J. Lecler, Vienne (Parijs 1964)
  • M. Mollat en P. Tombeur, Le concile de Vienne. Concordance, index, listes de fréquence, tables comparatives (Louvain-la-Neuve 1974)
  • L. Wetzel, Le Concile de Vienne (1311-1312) et l'abolition de l'Ordre du Temple (Parijs 1993)
Voorganger:
Tweede concilie van Lyon (1274)
Concilie van Vienne
1311 - 1312
Opvolger:
Concilie van Konstanz (1414 - 1418)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.