Christoffel Bisschop

Christoffel Bisschop (Leeuwarden, 22 april 1828 - Scheveningen, 5 oktober 1904) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en lithograaf.

Christoffel Bisschop
Portret van Bisschop in 1902 getekend door Hendrik Haverman
Persoonsgegevens
GeborenLeeuwarden, 22 april 1828
OverledenScheveningen, 5 oktober 1904
GeboortelandNederland
Beroep(en)kunstschilder
Signatuur
Oriënterende gegevens
Jaren actief1849-1928
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Bisschop werd in 1828 in Leeuwarden geboren als zoon van de koopman Richard Bisschop en Sara Soeting. Bisschop had meerdere leermeesters, die hem lesgaven in schilderen, tekenen en lithograferen. In Leeuwarden kreeg hij les van de schilder en tekenaar Hendik Schaaff, in Amsterdam van de schilder Jacobus Schoemaker Doyer en in Delft van de schilder en lithograaf Willem Hendrik Schmidt. Hij studeerde van 1848 tot 1852 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag, waar hij les kreeg van de schilder, tekenaar en lithograaf Huib van Hove (Bz). Daarna vertrok hij naar Parijs om er les te krijgen van Charles Gleyre. In 1855 vestigde hij zich als kunstschilder in Den Haag. Bisschop was een veelzijdig kunstenaar, hij maakte zowel genre- en figuur- en mythologischevoorstellingen, portretten, interieurs en stillevens. Tot zijn genrestukken behoren onder andere afbeeldingen van oud-Hindelooper binnenhuizen. In 1861 werd zijn werk met een eremedaille bekroond. Zijn werk werd regelmatig zowel in als buiten Nederland geëxposeerd. In 1863 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van de Eikenkroon.

Hij trouwde op 26 januari 1869 in Kensington met de in Londen geboren kunstschilderes Kate Bisschop-Swift, die tevens zijn leerlinge was.[1] Hij woonde en werkte met zijn echtgenote in Scheveningen in de villa "Frisia". Hij was lid van Pulchri Studio en van de Hollandsche Teekenmaatschappij in Den Haag.

Werk van Bisschop bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum, het Groninger Museum, het Fries Museum te Leeuwarden, het Dordrechts Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, De Mesdag Collectie in Den Haag, het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen en Teylers Museum in Haarlem.

Hij overleed in oktober 1904 op 76-jarige leeftijd in Scheveningen. De inventaris van de door hun bewoonde villa "Frisia" werd - al gedeeltelijk na zijn overlijden en na het overlijden van zijn echtgenote in 1928 - overgebracht naar het Fries Museum.[2] Tot die collectie behoren ook de sieraden die Bisschop-Swift ontving van Europese vorsten.[3] In het Fries Museum werden de zogenaamde Bisschopskamers, waaronder het complete atelier, ingericht voor de door het echtpaar Bisschop-Swift overgedragen collectie.

Na zijn overlijden werd in 1905 een eretentoonstelling van zijn schilderijen en aquarellen gehouden in Pulchri Studio in Den Haag. in 2008 was onder meer werk van Bisschop te zien op de expositie "Schilderen en Wonen op Scheveningen in de Belle Epoque" in Muzee Scheveningen. In 2010 werd zijn werk - samen met dat van Jurres en Alma Tadema - geëxposeerd in het Fries Museum.[4]

Zie de categorie Christoffel Bisschop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.