Chinese tuin in Haren

De Chinese tuin in Haren is een nabootsing van een Qing-tuin zoals een Chinese mandarijn die zou hebben aangelegd.

Overzicht met yang zhong yuan van de tuin
Een "gebergte"
Vijver met karpers en paviljoenen

De tuin vormt het verlengstuk van de Hortus Botanicus en werd met Chinese materialen door daarvoor naar Groningen gereisde vaklieden gebouwd. Een eeuwenoude tuin in Suzhou, een stad die bekend is om wat "de mooiste tuinen van China" zouden zijn heeft model gestaan voor de in 1995 gebouwde Chinese Tuin in Haren.

De tuin heeft een galerij, veel karakteristieke paviljoens, kronkelende paden en verrassende doorkijkjes. De tuin bevat een groot centraal, commercieel geëxploiteerd, theehuis, een aantal kleinere paviljoens, een overdekte wandelgang en een vijverpartij met eiland.

Algemene principes van de Chinese tuinkunst

De starre en vormelijke Chinese cultuur heeft zich eeuwenlang afgesloten voor vreemde invloeden. Ook de Chinese tuinkunst borduurde eeuwenlang voort op thema's en conventies die al in de Sui-dynastie werden vastgelegd. Kenmerkend voor de tuinkunst, en dus ook voor de Harense tuin, zijn:

  • yang zhong yuan (Chinees: een tuin omsloten door een tuin) of, bij gebrek aan ruimte, een
  • “geleend landschap” waarbij elementen in de omgeving (hier de bomen van de naastgelegen Hortus Botanicus, een rol spelen
  • feng shui, de geomantie, bepaalde de vorm en inrichting van de tuin
  • synthese van natuur (“qi”), architectuur en schilderkunst

De elementen in de Chinese tuinen zijn soms nabootsingen van bestaande, beroemde of in gedichten vereeuwigde landschappen en bergen. Deze kunstig opgestapelde stenen heten "jia shan". Kenmerkend voor de kunst van de tuinarchitect was zijn vermogen om "jie jing" te creëren; doorkijkjes en verrassende door architectuur of "jia shan" omlijste panorama’s. Beide zijn in Haren dan ook aanwezig.

Paviljoens

Zoals in Chinese tuinen gebruikelijk zijn er meerdere paviljoens en deze zijn met paden en bruggen met elkaar verbonden. De tuin is zo aangelegd dat zij zeer veel groter lijkt dan zij in werkelijkheid is. Aan de figuren op de geglazuurde Chinese pannen kan men het belang van een gebouw aflezen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.