Charlie Koch

Carel Frederik (Charlie) Koch (Groningen, 30 april 1890 - Wassenaar, 31 mei 1984) was een Nederlands chirurg en vrouwenarts uit Middelburg. In 1940 werd hij Engelandvaarder.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

De oorlogsjaren

Engelandvaart

Nadat op 17 mei 1940 Middelburg en Zuid-Beveland door de Duitsers was gebombardeerd, besloot Koch met zijn vrouw en twee zonen naar Engeland te gaan. Eerst gingen zij naar Breskens. Daar verzamelde hij een hele groep mensen, uiteindelijk ongeveer 200, die hetzelfde doel hadden. Hij regelde brood voor ze door bij bakkerijen briefjes af te geven dat de Nederlandse regering er later voor zou betalen. Later ging hij met de groep door naar Brest in Bretagne. Vandaar liet hij de ambassade in Parijs weten dat ze daar waren. De ambassade stuurde een Nederlandse majoor naar Bretagne om het commando op zich te nemen, maar Koch weigerde dat over te dragen, omdat het zijn mannen waren, die hij had verzameld, verzorgd en moed had ingesproken. Via Plymouth kwam de groep in Engeland aan. In Londen werd hij voor de krijgsraad geleid en vrijgesproken.

Chirurg in Londen

In Londen ontmoette hij Archibald McIndoe, die hem in het Queen Victoria Hospital in East Grinstead (Sussex) omschoolde tot plastisch chirurg. Hij leerde neergeschoten vliegers te behandelen die vaak een verbrand gezicht hadden en soms een deel van hun neus of kin misten. Een belangrijk aspect was ook de resocialisatie van de slachtoffers. Als een patiënt hem vroeg of hij dat wel eerder had gedaan, zei hij "you are my guinea pig", mijn proefkonijn. Als snel werd er een patiëntenvereniging opgericht met de naam Guinea Pig.

Na de oorlog

In de rang van luitenant-kolonel werd Koch eind november 1945 door het Ministerie van Oorlog naar Engeland gezonden als leider van de Plastisch Chirurgische Groep (PCG) van de landmacht. Daarna introduceerde Koch de plastische chirurgie als nieuw specialisme in Nederland. Op 26 maart 1947 begon Koch als plastisch-chirurg in het militaire hospitaal in Arnhem, waar ook burgerpatiënten werden behandeld. Hij beschikte daar over tien bedden. Daarnaast zette hij toen reeds een kleine praktijk op in Amsterdam. Nadat het team in Arnhem door de nieuwe minister van Defensie (kabinet-Drees-Van Schaik) werd opgeheven, vertrok Koch naar Amsterdam en zette zijn praktijk aldaar voort.

Op 1 januari 1950 richtte Koch, samen met J.C. Raadsveld en C.A. Honig, de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie op. De 90e verjaardag van Koch werd op Schiphol gevierd, waar hij namens de vereniging een gouden speld kreeg met een guinea pig, een soort marmot.

Zijn tweede echtgenote Ineke Koch woonde tot haar overlijden in flatgebouw Stoephout, Wassenaar. Hun zoon Richard is ook plastisch chirurg in Amsterdam.

Onderscheiden

  • Honorary Fellowship of the Royal Society of Medicine, dinsdag 2 juli 1946

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.