Caïro (stad)

Caïro of Kairo/Cairo (Arabisch: القاهرة Al-Qāhira) is de hoofdstad van Egypte en bestaat uit de gouvernementen Caïro en Gizeh. De stad telt zo'n 20 miljoen inwoners. Het officieuze inwoneraantal van Caïro ligt echter nog veel hoger, mede door het hoge aantal illegale immigranten in de stad. De hele metropolitane regio van Caïro is met zo'n 20 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten en een van de grootste steden ter wereld. Ook is de stad een van de meest vervuilde steden ter wereld en kent het een enorme verkeerschaos.

Al-Qāhira
القاهرة
Plaats in Egypte

Situering
GouvernementCaïro en Gizeh
Coördinaten30° 3 NB, 31° 14 OL
Algemeen
Oppervlakte606 km²
Inwoners (2013)12.100.121
Websitecairo.gov.eg
Foto's
Satellietfoto van Caïro en omgeving
Portaal    Egypte
Historisch Caïro
Werelderfgoed cultuur
Land Egypte
UNESCO-regioArabische Staten
Criteriai, v, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.89
Inschrijving1979 (3e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Caïro ligt aan de oostoever van de Nijl in het noorden van Egypte, ten zuiden van de plaats waar die rivier zich in de delta vertakt in de rivieren (tevens plaatsnamen) Rosetta en de Damietta. In het westen ligt de stad Gizeh met de Piramiden van Gizeh. In het zuiden is de locatie van de klassieke Egyptische stad Memphis.

Geschiedenis

De geschiedenis van Caïro gaat terug tot de Romeinse tijd, toen het fort van Babylon er gebouwd werd als symbool van de Romeinse macht. De geschiedenis van Caïro gaat dus niet terug naar de tijd van de Oude Egyptenaren.

Na de Moslimverovering van 640 kreeg Babylon de naam Foestat. Amr ibn al-As, de Arabische veldheer van kalief Omar en veroveraar van Egypte maakte van de stad het centrum van het Egyptische Moslimrijk. Foestat bleef de hoofdstad tot 972. Toen stichtte Djahwar al-Kaid, generaal van de Fatimidenkalief al-Moe’izz, even ten noorden ervan, op de plaats van de vervallen stad al-Katai, een nieuwe stad, Al-Medina Al-Kahira, de Overwinnende Stad, die de eigenlijke kern van het tegenwoordige Caïro is geworden.

De Citadel van Caïro, eind 19e eeuw

Na de verwoesting van Bagdad in 1258 door de Mongolen, werd Caïro de belangrijkste culturele en intellectuele stad van het Midden-Oosten.

Pas met de komst van Ismael, kleinzoon van Mohammed Ali, halfweg de 19de eeuw kwam de ontwikkeling van de stad in een stroomversnelling. Waar vandaag het moderne stadsdeel van Caïro ligt, was toen enkel een moerasachtig gebied dat jaarlijks door de Nijl overstroomd werd. Om het imago van zijn stad op te waarderen nodigde Ismael internationale architecten uit om naast de oude Islamitische stad een Caïro in nieuw-Europese stijl te ontwerpen. In diezelfde periode werd ook het Suezkanaal gegraven en voor scheepvaart opengesteld, wat de stad meteen wereldwijd in de schijnwerpers stelde. Van dan af kende zowel het toerisme als het zakenleven in Caïro een sterke groei- en bloeiperiode. Ismael had echter in zijn droombeeld van de stad het zicht op de werkelijkheid verloren, waardoor de stad onder een immense schuldenlast kwam te lijden.

De Britten maakten een einde aan de utopie. Zij namen in 1882 de stad onder controle tot alle schulden waren terugbetaald. Deze bezetting duurde uiteindelijk tot in 1952, toen een grote revolutie er abrupt een einde aan maakte. Sindsdien kent de stad een immense bevolkingsgroei, wat tot gebrek aan huisvesting leidde. Daarom werd in de jaren ’60 en ’70 de westelijke oever van de Nijl ingelijfd en werden heel wat nieuwe buitenwijken uit de grond gestampt. Toch kon die uitbreiding niet tegemoetkomen aan de woningnood, waardoor ook het oostelijk gelegen droge woestijngebied werd ingenomen door rommelige sloppenwijken. Onder het beleid van Moebarak kende de stad weliswaar langzame verbeteringen, maar toch bleven de overbevolking, armoede en vervuiling Caïro parten spelen.

Bij het broodoproer in januari 1977 in Caïro vielen 70 doden en 800 gewonden toen Egyptenaren massaal in opstand kwamen tegen de afschaffing van subsidies op de eerste levensbehoeften, zoals brood, rijst en spijsolie. Na de rellen trok president Sadat het besluit tot afschaffing ijlings weer in.

Vanaf 25 januari 2011 is het Tahrirplein in Caïro het revolutionaire centrum van het volksverzet tegen president Moebarak (82) met bijna dagelijks tienduizenden en soms honderdduizenden betogers. Op het plein passen ca. 200.000 mensen. De eerste dagen vielen er bij hevige onlusten met de politie zeker 100 doden en 1000 gewonden. Nadien trok de politie zich terug en nam het leger stellingen in, maar liet de demonstranten ongemoeid.

Bestuurlijke indeling

Bezienswaardigheden

Het oude hart van Caïro is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Jaarlijks wordt eind januari de Internationale Boekenbeurs van Caïro gehouden.

Musea

Kerken

Aan de rand van de Koptenwijk liggen de oude Koptische kerk al-Moe’allaka en het Grieks-orthodoxe klooster St.-George. Een Koptenkerk uit de 7de eeuw, Aboe Sarga, ligt in het centrum.

Moskeeën

Onderwijs

Caïro is al sinds de oudheid voor Egypte en de gehele Arabische wereld een centrum voor educatie en onderwijs. Ook tegenwoordig zijn er nog vooraanstaande universiteiten en internationale scholen te vinden.

Een aantal internationale scholen gevestigd in Caïro

  • Deutsche Evangelische Oberschule (DEO Caïro)
  • Deutsche Schule der Borromäerinnen (DSB Caïro)
  • American International School (AIS Caïro)
  • British International School in Cairo (BISC)
  • International School of Choueifat
  • Collège de la Sainte Famille (CSF)
  • New Cairo British International School (NCBIS)
  • Cairo American College (CAC)
  • British Book Center International School (BBC)
  • Maadi English School (MES)
  • Collège de la Salle (DSL)
  • Arabic international Acedemic (AIA)

Universiteiten in Caïro

Universiteit van Caïro
  • Al-Azhar-universiteit - Een van de oudste nog steeds bestaande universiteiten ter wereld
  • Ain Shams-universiteit
  • Amerikaanse Universiteit in Caïro (AUC)
  • Russische Universiteit in Caïro
  • Arab Academie voor Wetenschap, Technologie en Maritiem Transport
  • Britse Universiteit in Egypte (BUE)
  • Canadees Internationaal College (CIC)
  • Universiteit van Caïro
  • Duitse Universiteit in Caïro (GUC)
  • Helwan Universiteit
  • Misr Internationale Universiteit (MIU)
  • Misr Universiteit voor Wetenschap en Technologie (MUST)
  • Nile Universiteit
  • Sekem Universiteit
  • Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro (NVIC)

Verkeer en vervoer

De stad kent de Internationale luchthaven Cairo International Airport (code: CAI).

Caïro is het beginpunt van de Trans-Afrikaanse Caïro-Kaapstad Snelweg. Deze weg, die ruim 10.000 kilometer lang is, volgt een route door het oosten van Afrika en eindigt in Kaapstad.

Bekende inwoners van Caïro

Geboren

Overleden

Stedenbanden

Zie de categorie Caïro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.