Calmershuis

Het Calmershuis staat in Groningen en is een van de oudste stenen huizen van de stad, gebouwd rond 1250. Het is genoemd naar burgemeester Barolt Calmar (of Barwoldi Calmers), die er in 1338 woonde. In 1465 duikt voor het eerst de naam 'Kalmershuis' op naar deze vroegstbekende bewoner. Eeuwenlang werd het huis bewoond door vooraanstaande families. Het staat aan de Oude Boteringestraat, op de hoek van de Broerstraat.

Calmershuis
Locatie
LocatieGroningen
Status en tijdlijn
Oorspr. functiewoonhuis
Huidig gebruikuniversiteit
Bouw gereedongeveer 1250
Erkenning
Monumentstatusrijksmonument
Monumentnummer18632
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Geschiedenis

Het huis dat nu bekendstaat als het Calmershuis wordt waarschijnlijk al genoemd in middeleeuwse bronnen. Het is zeer waarschijnlijk een van de panden die na een slag in 1338 van hun weergang ontdaan moeten worden. Ook in 1251 is er sprake van een huis dat wordt aangepakt terwijl twee jaar later sprake is van versterking van het Broerklooster met steenhuizen.

Thomas van Seeratt

In de 18e eeuw bewoonde de Zweedse zeekapitein Thomas van Seeratt het Calmershuis. Thomas van Seeratt werd in 1716 benoemd als hoofd van de provinciale waterstaat. De grote kerstvloed van 1717 was een belangrijke reden voor Seeratt om alle dijken om de provincie aan te willen pakken. Na enkele hervormingen in het provinciaal bestuur kreeg Seeratt hier eindelijk het recht toe en kon hij de provincie beschermen tegen de volgende vloed.[1]

Het Wolters-Noordhoff complex

In 1920 werd het Calmershuis verkocht aan uitgeverij Wolters en werd het uiteindelijk onderdeel van het Wolters-Noordhoffcomplex (WNC). Toen de uitgeverij was verhuisd kwam het gebouw na enige tijd in handen van een grote krakersbeweging.

Open Universiteit

Na de ontruiming van het WNC werd besloten het pand niet te slopen. Het Calmershuis onderging een grote verbouwing, waarna in 1994 de Open Universiteit zich in het Calmershuis vestigde. Tot op heden is dit de bewonende instantie van het pand.

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.