Brandkast

Een brandkast, kluis, of safe wordt gebruikt om geld, belangrijke papieren, back-ups van digitale gegevens en andere zaken te beschermen tegen brand. In veel gevallen dient een brandkast eveneens als bescherming tegen diefstal. Zo'n brandkast dient aan een aantal eisen te voldoen:

  • Lastig mee te nemen
  • Lastig te openen
  • Een bepaalde tijd bestand te zijn tegen hoge temperaturen en ook de temperatuur binnenin voldoende laag te houden zodat documenten en cd's of andere belangrijke zaken niet smelten of opbranden.
Brandkast
Beluister (info)
Kluis met verzwaarde deur

Het meenemen van een brandkast kan worden bemoeilijkt door deze in te metselen of zwaar te maken. Sommige brandkasten zijn geheel in een gebouw geïntegreerd, zoals bij banken. Het openen van een brandkast kan worden bemoeilijkt door een tijdslot, een cijferslot, een sleutelslot, of een combinatie van voorgaande.

Banken hebben meestal een kluis die zo groot is dat er in rondgelopen kan worden. De toegang wordt beveiligd door een verzwaarde deur. Klanten kunnen er een safe (een apart afsluitbaar kluisje) huren om hun persoonlijke waardevolle eigendommen te bewaren.

Beveiligingen

Veel kluizen hebben een alarmsysteem. Bijvoorbeeld een trildetector die afgaat wanneer er een aanval op de kluis wordt gedaan. Hij gaat heen en weer en geeft een alarm naar de alarmcentrale.

De binnenkant van de kluis wordt verstevigd met allerlei speciale materialen, zoals roestvast staal waar geen snijbrander doorheen komt of een plaatje mangaan wat ondoordringbaar is voor elke boor. Bovendien komt er in de binnenkant ook nog een soort verstevigde buitenkant die wordt gevuld met supersterk speciaal beton.

Als de kluis op slot zit en een inbreker haalt de scharnieren eraf, kan de deur er nog niet uitgetild worden. Want als de kluis op slot wordt gedraaid, komen er van alle kanten pennen naar buiten die ervoor zorgen dat de deur muurvast zit.

Verder zit in sommige kluisdeuren een glasplaatje. Als een inbreker met een thermische lans, snijbrander of boor probeert om het slot stuk te maken, gaat het glasplaatje stuk. Dan schiet er een touwtje los en komt er een pen omhoog die ervoor zorgt dat de kluis muurvast zit. Hij kan dan nooit meer op een normale manier open.

Tegenwoordig hebben veel brandkasten een elektronisch slot. Op die manier kan de kluis door meer codes geopend worden, er kan ingesteld worden dat hij alleen overdag open kan en er kan een vertraging opgezet worden, bijvoorbeeld van een half uur. Als de code is ingevoerd en er zit een vertraging op van een half uur, moet er dus ook nog een half uur worden gewacht voor hij kan worden geopend.

Zie ook

Zie de categorie Safes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.