Bladeserver

Een bladeserver is een type server met een modulair ontwerp die zodanig is ontworpen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare fysieke ruimte. Bladeservers zijn aangepast om ruimte te besparen en het energieverbruik te beperken.

Een IBM HS20.
Een bladesysteem met meerdere verticaal geplaatste blades.
Een bladeserver van Supermicro.

In tegenstelling tot rackservers vereisen bladeservers een chassis die meerdere bladeservers kan huisvesten. Dit chassis is ook bekend als de handelsbenaming BladeCenter of BladeSystem. Het chassis zorgt voor stroomvoorziening, koeling, netwerkverbinding, en andere tussenkoppelingen. Samen vormen de blades en het chassis een bladesysteem.

Bladeservers zijn geschikt voor hetzelfde gebruik als elke andere server. Ze zijn echter vooral geschikt voor installaties van virtualisatieomgevingen, in clusters en voor webhosting.

Ontwerp

Bladeservers zijn ontworpen om te worden gemonteerd in een rack zoals andere rackservers. De nieuwigheid is dat ze dankzij hun ontwerpprincipes in een kleinere ruimte kunnen worden gecomprimeerd.

Elke bladeserver is een dunne "kaart" die alleen de processor, het geheugen en de bussen (invoer/uitvoer) bevat. In die zin voldoet het aan de eis om een computer te worden genoemd. De overige onderdelen zoals voeding en netwerk zijn verplaatst naar een chassis dat tussen de 4U en 6U in beslag neemt. Elk chassis kan in totaal 16 blades bevatten, maar dit verschilt per fabrikant.

Het chassis bevat de volgende gedeelde onderdelen:

  • Voeding, redundant en hot swappable uitgevoerd
  • Ventilatoren of koelelementen
  • Netwerkswitch, redundant uitgevoerd
  • Opslaginterface, ontworpen voor een SAN-netwerk

Voor- en nadelen

Het voordeel van de blades is hun compacte ontwerp, hoge vermogensdichtheid, schaalbaarheid en flexibiliteit, evenals vereenvoudigde bekabeling en toegankelijkheid. Bovendien is er slechts één toetsenbord- en muiscontroller nodig voor het bladesysteem.

Vanwege de hoge vermogensdichtheid in een kleine ruimte is de planning van het stroomverbruik en de warmtedissipatie niet onbelangrijk. Vanwege het compacte ontwerp is onderhoud aan de hardware soms iets gecompliceerder dan op conventionele servers.

Fabrikanten

Wereldwijd is de Amerikaanse fabrikant Hewlett-Packard (HP) marktleider op het gebied van bladeservers. Het bedrijf had in 2011 een marktaandeel van bijna 50%, gevolgd door IBM met 20% en Cisco met 10%.[1] Andere fabrikanten van bladeservers zijn Dell, Fujitsu, Supermicro, Hitachi en Oracle.

Zie de categorie Blade servers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.