Ben Caudron

Ben Caudron (1965) is een Belgisch socioloog en docent aan de Erasmushogeschool Brussel. Daarnaast schrijft hij regelmatig columns over de evolutie van technologie en nieuwe media voor MO*[1], De Standaard, De Morgen, De Tijd en Data News.

Ben Caudron
Algemene informatie
Geboren1965
Land België
Beroepschrijver en docent
Werk
Genrenon-fictie
Bekende werkenNiet Leuk? mijmeringen over nieuwe media, mensen en macht
UitgeverijPelckmans
Website
Portaal    Media

Biografie

In 1990 werd Caudron licentiaat in de sociologie aan de Rijksuniversiteit Gent met een verhandeling over het werk van Frank Zappa.[2] Na zijn studies werkte hij als universitair onderzoeker mee aan verschillende publicaties.[3] Vanaf 1993 richtte hij zijn onderzoek specifiek op nieuwe media en lanceerde het eerste Belgische webdienstenbedrijf. In 1995 verliet hij de universiteit, werd mede-oprichter van een aantal nieuwe-mediabedrijven en begon columns te publiceren over de wijze waarop mensen en technologie elkaar beïnvloeden.

In 2012 publiceerde Caudron het boek Niet leuk? Mijmeringen over nieuwe media, mensen en macht met negen essays over mens, technologie en macht.[4] In lezingen bekritiseerde hij het technologisch determinisme en het heersend technologisch discours.[5] Met die kritiek gaat Caudron vaak in tegen gangbare opvattingen, die hij een gebrek aan inzicht in de politieke economie van Silicon Valley verwijt. Zo weigerde hij mee te gaan in de verhalen over fake news[6] of het Cambridge Analytica-schandaal.[7][8] In zijn analyses over de ontwikkeling van nieuwe technologie[9], censuur[10], privacy schemeren van de mediakritieken van de Amerikaanse filosoof Noam Chomsky en de Franse socioloog Pierre Bourdieu door. Caudron geeft regelmatig toelichting op radio en televisie bij de technologische actualiteit[11][12] in kranten[13][14] en tijdschriften.[15]

Sinds 2013 doceert Caudron sociologie, humane wetenschappen, onderzoek en communicatie aan de Erasmushogeschool Brussel.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.