Begraafplaats van Wenduine

De Begraafplaats van Wenduine is een gemeentelijke begraafplaats in het Belgische dorp Wenduine, een deelgemeente van De Haan. De begraafplaats ligt langs de Lenebrugstraat, op ruim 1 km ten zuidoosten van het vroegere gemeentehuis. Aan de voorzijde is de begraafplaats afgesloten door een bakstenen muur en een boogvormige poort met dubbel hek. De andere zijden worden begrensd door een haag. Rechts voorbij de ingang staat een herdenkingsmonument voor drie dorpsgenoten die overleden in Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Begraafplaats van Wenduine
Toegang tot de begraafplaats
PlaatsWenduine  België
Portaal    Mens & maatschappij

Oorlogsgraven

Belgische oorlogsgraven

Belgische graven

Achteraan op de begraafplaats, naast en rond een calvarie kruis liggen in een drietal perken de graven van 83 oud-strijders uit de beide wereldoorlogen.

Britse oorlogsgraven

Wenduine Communal Cemetery
Britse graven
LocatieWenduine,  België
Totaal aantal slachtoffers17
Ongeïdentificeerde slachtoffers12
TypeGemeentelijke begraafplaats
VerantwoordelijkeCommonwealth War Graves Commission

Aan de zuidelijke rand van de begraafplaats ligt een perk met 17 Britse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Daarvan konden slechts 5 geïdentificeerd worden. Vier van hen zijn bemanningsleden van vliegtuigen die werden neergeschoten tijdens missies boven land of zee. Het zijn de Brit Kenneth William Porter, de Canadees Ralph Edward Parrack en de Australiërs Edwin Alfred Sims en Kevin Harrold Walsh.[1] Onder de niet geïdentificeerde doden zijn er nog 2 bemanningsleden van vliegtuigen.

Het vijfde slachtoffer is de Britse onderluitenant Frank Kenneth Inch, die sneuvelde tijdens de strijd tegen het oprukkende Duitse leger om de terugtrekking van het Britse Expeditieleger naar Duinkerke veilig te stellen.

De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en zijn daar geregistreerd onder Wenduine Communal Cemetery.[2]

Zie de categorie Wenduine Communal Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.