Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is een fonds ter ondersteuning van de journalistiek in Nederland. Het werd opgericht (als Bedrijfsfonds voor de Pers) op 16 september 1974 om noodlijdende persorganen tijdelijk financieel te steunen. Daarnaast wil het modernisering en vernieuwing van het perslandschap stimuleren. Het Stimuleringsfonds wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ontvangt 2,3 miljoen euro subsidie per jaar.[1][2]

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
Opgericht16 september 1974
ZetelDen Haag, Zuid-Holland,
Nederland
Personen
VoorzitterFrits van Exter
DirecteurRené van Zanten
Website

Het fonds

Het Stimuleringsfonds functioneerde als stichting Bedrijfsfonds tot eind 1987 op basis van statuten. Vanaf 1 januari 1988 functioneert het op basis van de Mediawet als een zelfstandig bestuursorgaan, met exact dezelfde rechten en plichten als voorheen. Het heeft rechtspersoonlijkheid bij wet en neemt sinds 1988 zelfstandig beslissingen over financiële steunverlening.

Het Stimuleringsfonds draagt financieel bij aan onder meer het mogelijk maken van de publicatie van boeken met een journalistiek onderwerp, zoals 'Journalistiek moet verder' (2005). De oorspronkelijke functie - financiële ondersteuning van noodlijdende persorganen - komt in de praktijk zelden tot nooit meer voor. Doordat veel media onderdeel zijn geworden van grote bedrijven, worden die in eerste aanleg verantwoordelijk geacht voor financiële steun.

Naamsveranderingen

Op 1 juli 2007 veranderde de naam van Bedrijfsfonds- in Stimuleringsfonds voor de Pers. Dit om meer helderheid te geven aan de volledige functie van de instelling.

Op 1 juli 2014 veranderde de naam van Stimuleringsfonds voor de Pers in Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Sinds 2010 veranderde het fonds van een geldverstrekkende organisatie naar een servicegericht kennisinstituut en verbreedde het zijn werkveld naar de journalistieke infrastructuur. De nieuwe naam moest hier beter op aansluiten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.