Bananenpakhuis (Gouda)

Bananenpakhuis (Gouda). In 1881 werd dit pand aan de Lage Gouwe in eclectische stijl als woonhuis gebouwd. In 1928 werd voor de West-Indische Bananenhandel, de woonlaag op de begane grond omgebouwd tot bananenpakhuis met twee poorten.

Bananenpakhuis (Gouda)
Bananenpakhuis in 2010
Locatie
LocatieLage Gouwe 140
Coördinaten52° 1 NB, 4° 42 OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functieWoonhuis
Start bouw1881
Verbouwing1928, 2000
Architectuur
BouwstijlEclectisch
Bouwinfo
Eigenaarparticulier
Erkenning
MonumentstatusRijksmonument
Monumentnummer16797
Detailkaart

Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Geschiedenis

In de 16e eeuw, stonden hier drie huizen. Rond 1600 werden de twee linker huizen samengevoegd en kreeg het de naam Engelandt. Het rechter pand met drijvende kelder kreeg de naam Het vergulde Scheepje. In 1880 kocht Cornelis Jonker deze panden. In 1881 liet hij de woningen afbreken om plaats te maken voor een nieuw woonhuis. Het werd een woonhuis met drie woonlagen en vijf vensters breed. In 1927 kocht de heer W. Slont dit woonhuis aan de Lage Gouwe. Slont was importeur van de West-Indische Bananenhandel, gevestigd aan de Westhaven 55 en was op zoek naar een pakhuis in het centrum. In 1928 liet hij het woonhuis verbouwen tot pakhuis. De vier ramen op de begane grond maakten plaats voor twee inrijpoorten. Boven de voordeur werden ter decoratie trossen bananen aangebracht. In 2000 werd het pand door de huidige eigenaren gekocht en lieten het geheel restaureren. Zij hebben het huis de naam Bananenpakhuis gegeven. In 2010 werd begonnen met het restaureren van de drijvende kelder.

Drijvende kelder

De drijvende kelder in dit pand stamt uit de 17e eeuw. De kelder werd aangelegd voor een extra opslag mogelijkheid. Drijvende kelders drijven op het grondwater, het zijn aan de binnenzijde betegelde bakstenen bakken en liggen in laag gelegen gebieden met een gevarieerd grondwaterpeil. Door sterke opwaartse druk barstten de keldervloeren geregeld open.

Bananenpakhuis aan de Gouwe
Zie de categorie Lage Gouwe 140, Gouda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.