BVN

BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland) is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. BVN zendt geen anderstalige programma's of films uit, enkel Nederlandstalige producties van de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen.

BVN
Land België
 Nederland
UitzendgroepNPO i.s.m. VRT
Startdatum1 juni 1996
OmroepsoortPublieke omroep
GenreNederlandstalig
AdresBVN
Bart de Graaffweg 2
1217 ZL Hilversum
Ontvangen
Kabel Numericable
Kabel Deutschland
Unitymedia
NOVA
Cablecom
ZON
Sophon Cable
IPTV Swisscom
Satelliet Astra 19,2°O
Wereldwijd
MultiChoice
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal    Televisie

In 1996 startte Radio Nederland Wereldomroep met Nederlandstalige televisie onder de naam 'Zomer TV' (de voorloper van BVN) voor kijkers in Europa, in samenwerking met de Publieke Omroep. Na deze succesvolle start en een vervolg als 'Wereldomroep TV' werd in 1998 het huidige BVN opgericht: een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Publieke Omroep, de Vlaamse VRT en Radio Nederland Wereldomroep.

BVN selecteert elke dag uit het aanbod van deze omroepen een aantal Nederlandstalige programma's. Het accent ligt op nieuws en achtergrondinformatie. Inmiddels is BVN uitgegroeid tot een televisiezender die over de hele wereld te ontvangen is via satelliet en internet. Wereldwijd bereikt BVN gemiddeld zo'n 700.000 kijkers per week.

BVN is gevestigd in Hilversum op hetzelfde adres als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Organisatiestructuur

BVN is een samenwerkingsverband van VRT en NPO. Voorzitter van de Stichting BVN is Frans Klein, die ook directeur Video is van de Nederlandse Publieke Omroep. René van Baaren is de netmanager voor BVN. Operationeel zijn de BVN-zaken ondergebracht bij de NPO. BVN beschikt over een glasvezelverbinding met Brussel, voor aanlevering van VRT programma's.

Financiering

BVN wordt gefinancierd vanuit de Mediabegroting voor de landelijke Nederlandse publieke omroep. In 2017 bedroeg het deel voor BVN 1,5 miljoen euro.[1] De NPO en de Vlaamse regering dragen tevens bij.

Programmering

De programmering wordt samengesteld uit het televisieaanbod van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NPO en de VRT. BVN zendt zowel het Vlaamse als het Nederlandse televisiejournaal uit en daarnaast veel andere programma's van de publieke omroepen. Ook de kersttoespraken van de Nederlandse en Belgische koningshuizen zijn ieder jaar te volgen. Ook de meeste koninklijke huwelijken en begrafenissen waren rechtstreeks op BVN te volgen. Het percentage van Vlaamse VRT programma’s in de BVN programmering was 35,42% in 2013, 34,96% in 2014 en 30,96% in 2015.[2]

Nieuws en actualiteiten

Nieuws en actualiteiten zijn van groot belang voor de zender, de journaals en politieke programma's zijn er dan ook in overvloed. BVN begint altijd met het VRT-journaal van 13.00 uur. Rond de klok van zeven uur is het VRT-journaal te zien en om half negen begint het 8 uurjournaal van de NOS. Deze vertraging heeft te maken met de uitzendrechten: de zender mag pas programma's uitzenden als ze in Nederland en Vlaanderen al zijn uitgezonden. Verder zendt BVN dagelijks Nieuwsuur, Terzake, Eén Vandaag, Op1 en De Wereld Draait Door uit. In het weekend worden de politieke gespreksprogramma's Buitenhof en het programma De Zevende Dag uitgezonden.

Amusement

Naast nieuws en actualiteiten is amusement ook een belangrijke categorie. Er worden daarom ook dagelijks amusementsprogramma's uitgezonden van de Nederlandse en Vlaamse omroepen, zoals Memories, Spoorloos, Vermist, Blokken, De Slimste Mens, Wie is de Mol?, cabaret enzovoorts.

Series

Enkele Nederlandstalige series worden wekelijks op een vaste uitzenddag uitgezonden, dit zijn onder andere Dokter Deen, De Ridder, Thuis etc.

Kinderprogramma's

Sinds de nieuwe programmering gestart in het voorjaar van 2007 wordt er extra aandacht gegeven aan Nederlandstalige kinderprogramma's zoals, het Jeugdjournaal, Sesamstraat, Het Klokhuis en Samson en Gert.

Ontvangst

BVN zendt dagelijks uit over vrijwel de gehele wereld via verschillende satellieten. Ook is de zender wereldwijd te bekijken via internet, behalve in België en Nederland. Er zijn een aantal gebieden in de wereld waar BVN niet kan worden ontvangen via de satelliet; West-Afrika (westelijk deel inclusief Zuid-Marokko en Kaapverdië), de meest noordelijke delen van Azië, delen van het Midden-Oosten (alleen via een grote 5 meter schotel) en de zuidelijkste delen van Zuid-Amerika. In Europa is BVN te ontvangen via satellietpositie Astra 19,2°O[3][4] (en tot en met mei 2020 ook op Hot Bird 13,0°O[5][6]).

BVN is ook via verschillende kabelnetten te ontvangen:

Sommige buitenlandse televisiestations zenden BVN-programma's uit (bijvoorbeeld, SBS in Australië en Face Television in Nieuw-Zeeland zenden het NOS-Journaal uit als deel van een "buitenlands" nieuwsblok). Voor het Caraïbisch gebied en de VS wordt er gewerkt met een delay server die de programma's zes uur later uitzendt.

Kijkcijfers

De verspreiding van het BVN-signaal via satelliet heeft vrijwel een wereldwijde dekking. Echter bestaat er geen duidelijk beeld van de kijkcijfers, omdat BVN via satelliet free-to-air wordt aangeboden. Naar de BVN-livestream (online) hebben in heel 2017 625.140 unieke personen gekeken.

Eigen programma's

Het BVN-Weer wordt geproduceerd door de NOS exclusief voor BVN. Hieronder een overzicht van de eigen programma's:

Huidige BVN-programma's

Voormalige BVN-programma's

BVN-Trofee

In Van Huis Uit werd ook eenmalig de BVN-trofee uitgereikt. De eerste winnaar van de BVN-trofee was het programma Kopspijkers, dat enkele weken later van de buis ging. Boer zoekt Vrouw was ook een van de publieksfavorieten die eind 2004 en begin 2005 werd uitgezonden, hier kon echter nog niet op gestemd worden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.