BRIO Brussel

BRIO, het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum is een onderzoeksgroep verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. De basisdoelstelling van BRIO is om via wetenschappelijk, interdisciplinair en beleidsondersteunend onderzoek de kennis over Brussel en de Vlaamse Rand te vergroten door:

  • wetenschappelijk onderzoek te initiëren, uit te werken en te verspreiden
  • samenwerking en uitwisseling van onderzoek en informatie te bevorderen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

BRIO, Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum
Geschiedenis
Opgericht2005
Structuur
WerkgebiedBrussel en de Vlaamse Rand
PlaatsPleinlaan 5, 1050 Elsene
TypeOnderzoeksgroep
DoelOnderzoek en kennisverspreiding
Media
Websitehttps://www.briobrussel.be

De volgende prioritaire onderzoeksassen worden daarbij gehanteerd:

  • Taalpolitiek en integratie
  • Samenleven in diversiteit: onderwijs in een meertalige grootstedelijke omgeving
  • Politiek en bestuur

Ontstaan

BRIO werd in mei 2005 met steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie opgericht als consortium van onderzoeksgroepen uit de Vlaamse universitaire associaties in Brussel. Het Centrum voor de Interdisciplinaire Studie van Brussel van de Vrije Universiteit Brussel en het Studiecentrum voor Ondernemerschap van de KUBrussel/EHSAL vormden de basis van dit initiatief. Deze academische erfenis maakt dat BRIO meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek over Brussel vertegenwoordigt.

Op 19 juni 2007 werd de website van BRIO aan het publiek voorgesteld en startte de communicatiecampagne Brussel Beter Bekijken. Onder dit motto stelde de Vlaamse overheid www.briobrussel.be voor.

Het virtueel informatie- en documentatiecentrum

Naast het uitvoeren van onderzoeksprojecten, ontwikkelde BRIO zich ook als een virtueel informatie- en documentatiecentrum, een verzamelpunt voor wetenschappelijk onderzoek, beleidsinformatie, publicaties en statistieken over Brussel en de Vlaamse Rand. De BRIO-databank bevat een overzicht van de wetenschappelijk informatie over Brussel: gepubliceerde onderzoeken en analyses, maar ook interne onderzoeksrapporten en eindverhandelingen, primaire bronnen en statistieken. De BRIO-databank functioneert met andere woorden tegelijk als Brusselbibliografie en als virtuele Brusselbibliotheek. Door de nu vaak versnipperde of onbekende informatie toegankelijker te maken, hoopt BRIO de kennis over Brussel te helpen verspreiden en zo de algemene kijk op Brussel te verbreden.

Onderzoek over Brussel

De voorloper van BRIO, het Centrum voor de Interdisciplinaire Studie van Brussel zette in 1977 de doelstelling voorop om midden in een periode van fundamentele hervormingen en taalpolitieke spanningen via wetenschappelijk onderzoek de mythevorming en misinterpretaties in het politieke discours en in de beeldvorming over Brussel te helpen verklaren en corrigeren. Vandaag onderschrijft BRIO nog steeds dezelfde uitgangspunten: een interdisciplinaire en comparatieve aanpak, gebaseerd op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat tegelijk een maatschappelijke en beleidsmatige relevantie heeft. Tevens wordt gekozen voor een ontsluiting van de onderzoeksresultaten in zowel academische als extra-academische zin. BRIO beperkt zich daarbij niet tot de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar richt zich ook op de situatie in de randgemeenten en vergelijkbare steden en regio’s in het buitenland.

In de loop der jaren werd de onderzoeksagenda vernieuwd en uitgebreid. Samenwerkingen met nationale en internationale onderzoekscentra en met het middenveld kwamen tot stand naar aanleiding van colloquia, onderzoeksprojecten en publicaties. De publicatiereeks Brusselse Thema’s, de acta van de colloquia en de andere BRIO-publicaties getuigen van de rijke traditie van wetenschappelijk onderzoek en samenwerking.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.