BCC (winkel)

BCC, oorspronkelijk Bakker Cash & Carry, is een Nederlandse winkelketen die consumentenelektronica verkoopt.

BCC Elektrospeciaalzaken
BCC Hoofdkantoor te Schiphol-Rijk
Motto of slagzinAltijd een oplossing in huis!
Oprichting1945
Oprichter(s)Herman Bakker
HoofdkantoorSchiphol-Rijk
Werknemers1.500 (2013)
ProductenElektronica, wit-, bruin- en grijsgoed
IndustrieElectronicaRetail
Websitehttps://www.bcc.nl
Portaal    Economie

Geschiedenis

In 1945 opende Herman Bakker een elektronicawinkel in Amsterdam West. Samen met zijn zoons Carel en Coos werd in 1962 een tweede filiaal geopend in Amsterdam-Osdorp aan het Tussen Meer; dit filiaal viel onder de keten Radio West. Vanaf 1969 zetten Carel en Coos Bakker het bedrijf voort onder de naam BCC.

In oktober 2009 nam BCC het Amsterdamse Polectro over, en de twee polectro-vestigingen werden omgevormd tot BCC-vestigingen.[1] Het filiaal in Stadshart Amstelveen, dat op 2,7 kilometer afstand van het hoofdfiliaal van Polectro ligt werd door deze overname opgeheven.[2]

In oktober 2014 telde BCC 57 winkels in Nederland en wordt een belangrijk deel van de omzet online gerealiseerd. Per 1 februari 2015 nam BCC achttien winkels over van HiM Retail, de eigenaar van de winkelformules De Harense Smid, Mikro-Electro en It's. De deal houdt verder in dat HiM Retail circa tien winkels gaat sluiten, omdat zij te veel zouden concurreren met de BCC-winkels. BCC neemt circa 150 medewerkers over. Na de overname telt BCC 69 winkels.

Eigenaar

De aandeelhouders van BCC verkochten in 1997 hun BCC-aandelen aan het beursgenoteerde Engelse retailconcern KingFisher. Dit concern bestond vooral uit zogeheten Superstore-ketens in Europa op het gebied van elektronica en doe-het-zelf. BCC had op dat moment 23 filialen in de Randstad. In juli 2003 werden de elektronica-winkels onderdeel van KESA, wat staat voor Kingfisher Electronica SA.. KESA wijzigde zijn naam in 2012 in Darty Groep. De Darty Groep, waarvan op dat moment ook het Franse Darty en het Belgische Vanden Borre deel uitmaakten, was beursgenoteerd in het Verenigd Koninkrijk.

De Franse keten van boeken- en multimediawinkels Fnac nam begin 2016 Darty over.[3] Fnac beoogde met de overname marktleider te worden in de handel van elektronica, boekenmateriaal en huishoudtoestellen in Frankrijk.[3] De Darty Groep realiseerde in 2015 een omzet van 3,5 miljard euro. De omzet van Fnac bedroeg 3,9 miljard euro in 2014.[3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.