Atari 8 bit-familie

Atari ontwikkelde een reeks 8 bit-homecomputers die waren gebaseerd op de MOS Technology 6502-processor.

Atari 800

Het begon allemaal met de Atari 400 en 800 die in 1982/1983 werden opgevolgd door de 600XL en 800XL. Deze XL-computers functioneerden gelijktijdig als een van de grootste concurrenten voor de Commodore 64. Ze waren ook eigenlijk de enige echte bekende 8 bitscomputers van Atari bij het grote publiek en vooral doordat Atari aan het concurreren was met de Commodore 64 werden deze XL-computers behoorlijk bekend.

Het was wel erg opvallend dat de concurrerende machines erg op elkaar leken. De Atari XL had standaard een snellere processor dan de Commodore 64 en kon meer kleuren weergeven, namelijk: 256 in plaats van de 16 die de Commodore bood. De Commodore had standaard echter een mooiere geluidschip on board en kon je daar heel mooie synthesizerklanken mee maken en dus heel mooie muziekstukken. Later kwamen deze muziekstukken ook op de Atari XL doordat diverse Atarifreaks uit de Ataridemo-scene trucjes wisten toe te passen zodat het geluid van de Commodore te evenaren was. Maar zoals gezegd waren hier wel trucjes voor nodig. Anderzijds kun je zeggen dat het puur een kwestie is van goed programmeren. Ook spelletjesbedrijven gingen later de XL-geluidschip beter programmeren en de consument kreeg daardoor eindelijk ook net als op de Commodore mooiere muziekstukken gepresenteerd. Wat betreft grafische toepassingen kon de Atari XL goed zijn mannetje staan, hoewel er in het begin niet voldoende mee werd omgegaan. Pas later kwamen de echte kwaliteitsapplicaties en kwaliteitsspelletjes met verbluffende grafiek en kleur voor zo'n 8 bitter.

Wat betreft de verschillende modellen bleven de computers intern grotendeels identiek.
De 8 bit-Atari's behoorden tot de eerste homecomputers die geproduceerd werden met standaardprocessoren en speciaal gemaakte custom chips voor geluid en beeld.

IBM overwoog zelfs om een licentie te verwerven om de door Atari ontwikkelde technologie voor hun eigen personal computer te krijgen, maar besloot uiteindelijk er zelf één te ontwikkelen. Doordat de tijd verging en de markt snel bewoog moest Atari met een nieuwe machine komen, wat tevens het einde betekende betreffende de 8 bits-Atari voor de grote massa. De 8 bits-Atari ging verder in de underground en een grote groep fans wereldwijd besloot ermee verder te gaan. Vandaag de dag bestaan er nog steeds wereldwijd Atari 8 bit-fans/clubs.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.