Arko van Brakel

Arko van Brakel (1968) is een Nederlandse ondernemer. Hij was een van de oprichters van Euronet Internet, de eerste commerciële internetprovider van Nederland. Hij startte het bedrijf in 1994 samen met Simon Cavendish. Euronet internet was het eerste bedrijf ter wereld dat internet in een doos deed en in computerwinkels te koop aanbood. In 1998 werd het bedrijf verkocht aan France Telecom en de activiteiten gingen later op in Wanadoo.[1]

De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Van Brakel is "serial entrepreneur". Hij startte bijvoorbeeld als student een klein reclamebureautje. Na een kort dienstverband als trainee bij KPN nam zijn ondernemerschap serieuzer vormen aan toen hij medeoprichter werd van een van de eerste commerciële internet bedrijven van Nederland, een internet access provider [EuroNet Internet]. Daarna volgden diverse bedrijven als REvents (doorstart van NetEvents), PuntEdu dat later opging in The Mediator Group, Jamby (een online videobedrijf, samen met onder anderen Adam Curry), Nieuwe Helden, Traffical.com, Y-people en Stadscafé den Koopman. Het succes van deze bedrijven was wisselend. Mislukte startups waren bijvoorbeeld Jamby en Databarn. Zijn training- en advies-bedrijf Nieuwe Helden (2003-2012), is genoemd naar de titel van zijn gelijknamige eerste boek, over de nieuwe economie, dat hij in 2000 samen met Marcella Bremer schreef. Sinds juni 2016 is van Brakel samen met onder anderen de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler medeoprichter van het internationale opleiding bedrijf Semco Style Institute bv.

Van Brakel is getrouwd met José (1970) en heeft twee kinderen: een dochter (Amber, 2000) en een zoon (Mervin, 2002).

In januari 2009 is het tweede boek van Van Brakel uitgekomen met de titel "Iedereen Ondernemer". Dit boek werd genomineerd op de shortlist voor de verkiezing managementboek van het jaar.

De aandachtsgebieden in Van Brakels carrière laten in de loop der jaren een verschuiving zien van marketing- en internet-gerelateerde onderwerpen naar de thema's ondernemerschap, leiderschap, innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Van Brakel stimuleert ondernemerschap actief, middels lezingen, trainingen, workshops en adviesopdrachten.

Arko van Brakel was vanaf september 2009 tot september 2010 columnist in het Financiëele Dagblad (FD). Daarnaast schrijft hij columns in het blad Sprout en op de website www.nuzakelijk.nl. Ook was hij hij vanaf 2010 tot december 2012 en vanaf 2015 maandelijks actief op de radio als co-host of als lid van het ondernemerspanel in achtereenvolgens de BNR-programma's "BNR in Business" en "Zakendoen Met".

Van Brakels maatschappelijke rol komt tot uiting in adviesfuncties in onder anderen de raden van advies van Nederland ICT (voorheen ICT Office), het UWV Werkbedrijf, ACE (Amsterdam Center for Entrepreneurship).

Van 1 september 2012 tot 1 januari 2016 was Arko van Brakel algemeen directeur van de Baak, het centrum voor leiderschap en ondernemerschap dat is verbonden met VNO-NCW.

In oktober 2012 kwam het boek "Ondernemen met Lef" uit, waarvan Arko van Brakel gasthoofdredacteur was.

Vanaf oktober 2013 schrijft Van Brakel, in zijn rol als schaduwminister van Innovatie van het door dagblad De Telegraaf geïnitieerde ondernemers-schaduwkabinet onder leiding van Hans Biesheuvel, columns op www.stopdecrisis.nl.

Sinds juni 2016 is Van Brakel medeoprichter van het Semco Style institute.

Sinds 2016 is Van Brakel als docent actief in enkele programma's van Beeckestijn, Nyenrode Business University en Dyade academy.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.