Applicatie-architectuur

De applicatie-architectuur beschrijft de samenhang van applicaties en informatiesystemen binnen een organisatie. Het is een modelmatige beschrijving van het applicatielandschap, de daadwerkelijk in productie zijnde systemen.

De applicatie-architectuur is een onderdeel van de enterprise-architectuur. De applicatie-architectuur is een verdere uitwerking van de informatie-architectuur.

Inhoud

De applicatie-architectuur wordt bepaald door middel van de vertaling van de 'functies' en services in de business-architectuur naar applicaties. De applicaties kunnen verder opgedeeld worden in functionele componenten (building blocks), die mogelijk herbruikbaar zijn. De applicatie-architectuur kan zowel de functionele (bedrijfsfunctionaliteit zoals orderbeheer, betalen, enz) als niet functionele behoeften beschrijven (eisen op het gebied van bijvoorbeeld beveiliging, performance, enz.).

Voorbeelden van artefacten in de applicatie-architectuur zijn:

Deze begrippen komen onder meer voor in:

  • de Logische Applicatie Architectuur, de LAA. De LAA beschrijft het wat, zoals de componenten en de samenhang ertussen
  • de Technische Applicatie Architectuur, de TAA. de TAA beschrijft het hoe, ofwel de bouwblokken en de integratie met andere componenten.

Het geheel van applicaties heet ook wel het applicatielandschap.

De term software-architectuur wordt ook wel gebruikt als synoniem voor de applicatie-architectuur, maar een applicatie-architectuur is niet hetzelfde als een software-architectuur. Waar een applicatie-architectuur de samenhang tussen verschillende applicaties en informatiesystemen beschouwt, beschrijft de software-architectuur het ontwerp van een enkele applicatie.

Methoden

Voorbeeld architecturen

Bekende applicatieframeworks zijn:

SOA

Wanneer binnen een organisatie de informatievoorziening wordt ondersteund met behulp van een service-oriented architecture (SOA), dan wordt niet gesproken van een applicatie-architectuur, maar van een service-architectuur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.