Antiochus VIII Grypos

Antiochus VIII Epiphanes ("doorluchtige"), Callinicus ("overwinnaar"), Philometor ("zijn moeder liefhebbend"), bijgenaamd Grypos (Grypos: "haviksneus") (141 - 96 v.Chr.) was van 125 tot 114 v.Chr. en van 111 tot 96 v.Chr. koning van Syrië. Tussen 125 en 121 v.Chr. was hij coregent met zijn moeder Cleopatra Thea.

Antiochus VIII Grypos
141 - 96 v.Chr.
Een zilveren munt van Antiochus VIII met aan de voorkant het gediademeerd hoofd van Antiochus met haakneus (!) en aan de keerzijde het opschrift ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ ΦΙΛΟΜΗΤΟΡΟΣ, een gezetelde Zeus, die een Nikē en een scepter vasthoudt.
Koning van het Seleucidenrijk
Periode125 - 114 v.Chr.
111 - 96 v.Chr.
VoorgangerDemetrius II Nicator
Cleopatra Thea
OpvolgerSeleucus VI Epiphanes
betwist door: Antiochus IX Cyzicenus
VaderDemetrius II Nicator
MoederCleopatra Thea

Tijdens de eerste drie jaren van zijn bewind ondervond hij actief tegenstand van Alexander II Zabinas, zijn rivaal in de strijd om de troon. Daarom onderhield hij uit pure noodzaak een goede verstandhouding met de Joodse Hasmonese koningen, die in zekere mate het machtsevenwicht bezaten. Na de nederlaag van Alexander Zabinas, kon hij genieten van acht jaren ongestoorde alleenheerschappij en hij bleef zijn vriendschap met het Joodse volk onderhouden, want hij meende dat hij nog niet sterk genoeg was om de voorwaarden van het door Antiochus Sidetes gesloten verdrag met Johannes Hyrkanus af te dwingen. Noch slaagde hij er beter in om dit in de jaren 111-96 v.Chr. te doen. Want hoewel hij in staat was om een deel van Syrië te onttrekken aan de macht van zijn tegenstander, halfbroer en neef Antiochus IX Cyzicenus, behoorde het gedeelte van het land dat aan Palestina grensde niet tot dit heroverd gebied. Cyzenicus was waarschijnlijk verantwoordelijk voor de moord die aan Grypos' leven een einde maakte.

Grypos liet zijn omstreden troon na aan niet minder dan vijf zonen die ieder -ook elkaar- de omstreden troon zouden betwisten. Dit maakte de chaos compleet in wat nog restte van het Seleucidenrijk:

Antieke bronnen

Referenties

Zie de categorie Antiochus VIII van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.