Angulimala

Angulimala (Pali: "halsketting van vingers") is een belangrijk persoon in het boeddhisme en in het bijzonder in de Theravada school. Hij wordt beschreven als een genadeloze moordenaar die spijt kreeg en het boeddhisme is gaan beoefenen. Zijn verhaal wordt gezien als voorbeeld van het menselijke potentieel om spirituele vooruitgang te bewerkstelligen.

Angulimala

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z

Het verhaal

De versen van Angulimala staan in de Theragatha (vers 866-891), zijn levensverhaal staat in de Angulimala Sutta (MN 86) beschreven. Slechte voortekenen waren te zien rond zijn geboorte en zijn vader besloot hem daarom Ahimsaka ("onschadelijk"; van ahimsa) te noemen.

In Taxila studeerde hij onder een goeroe en maakte snel voortgang. De andere studenten werden jaloers en circuleerden het gerucht dat hij een affaire had met de vrouw van de goeroe. De goeroe durfde Ahimsaka hierover niet aan te spreken, omdat hij zo sterk als zeven olifanten was. Hij besloot dat Ahimsaka geslaagd was, maar hij moest nog een ding doen; duizend mensen doden. Men hoopte dat Ahimsaka het niet zou overleven.

Ahimsaka werd een struikrover en vermoordde de reizigers die door het bos trokken. Toen de mensen van het koninkrijk niet meer de weg op durfden te gaan, ging hij de dorpen in. Hij stal geen juwelen van zijn slachtoffer en nam alleen maar een vinger. Om de tel niet kwijt te raken, reeg hij de vingers aan een draad en droeg ze om zijn nek als een halsketting. Hij werd daarom bekend als Angulimala (ketting van vingers).

De Boeddha wist dat hij al 999 slachtoffers had gemaakt en ging naar Angulimala toe. Angulimala zag Boeddha en wilde hem vermoorden. De Boeddha liep op een rustig tempo, en Angulimala kon hem niet inhalen, ook al rende hij zo hard als hij kon. Uit frustratie schreeuwde hij dat de Boeddha moest stoppen; Boeddha zei dat hij reeds gestopt was en Angulimala ook zou moeten stoppen. Angulimala was verbaasd en vroeg om meer uitleg, en de Boeddha zei dat hij reeds gestopt was met het pijn doen van levende wezens, en dat Angulimala nog niet gestopt was. Angulimala was onder de indruk en zwoer dat hij geen levende wezens meer pijn zou doen, en trad tot de boeddhistische orde toe.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.