Anglesey

Anglesey (Welsh: Ynys Môn), is een eiland en een unitaire autoriteit aan de noordwestkust van Wales. Het vormt een onderdeel van het ceremoniële behouden graafschap Gwynedd en is tevens een historisch graafschap. Anglesey heeft 70.000 inwoners (2018).

Anglesey principal area
Ynys Môn
Coördinaten53°17'38,33"NB, 4°22'36,23"WL
Algemeen
Oppervlakte711,3106[1] km²
Inwoners69961 (2018)[2]
(98 inw./km²)
Grootste plaatsHolyhead
Bestuurlijke statusgraafschap
Welsh sprekend70,4%
Overig
ISO 3166-2GB-AGY
ONS-codeW06000001
Officiële websiteanglesey.gov.uk
Portaal    Verenigd Koninkrijk

Geografie

Het eiland wordt in het zuidoosten van het vasteland gescheiden door een smal water, genaamd de Menaistraat. In het zuidwesten ligt de Caernafonbaai en in het noorden en noordoosten ligt de Ierse Zee.

Anglesey wordt door twee bruggen met het vasteland verbonden, de Menai Suspension Bridge uit 1826 en de Britannia Bridge uit 1950 waarover de autoweg A55 en de spoorverbinding lopen.

Plaatsen

en andere.

Historie

Anglesey is lang geassocieerd met de druïden. In 60 besloot de Romeinse generaal Suetonius Paulinus de macht van de druïden te breken, door het eiland aan te vallen, waarbij de heiligdommen van de druïden werden vernietigd. De Romeinen noemden het eiland Mona. Na de Romeinen werd het land aangevallen door Vikingen, Saksen en Noormannen voordat het in de 13e eeuw onder Koning Eduard I aan Engeland behoorde. In de 6e eeuw werd er in Anglesey een kerk gesticht door Amaethlu van Anglesey.

Op het eiland bevinden zich twintig megalithische monumenten, waaronder de Bryn Celli Ddu Burial Chamber en de Bodowyr Burial Chamber.

Verkeer en vervoer

Britannia Bridge

Het eiland is aan het vasteland door middel van spoor- en wegbrug, Britannia Bridge genaamd, verbonden. De brug dateert uit 1850, maar na de brand in 1970 werd de brug verbouwd, zodat nu van de oorspronkelijke Britannia Bridge alleen de steuntorens zijn overgebleven.

Verder is er nog een luchthaven met slechts één verbinding, namelijk naar Cardiff, en een aanlegplaats voor de ferry's met verbindingen naar Dublin en Dún Laoghaire.

Diversen

Stationsgebouw

Op Anglesey ligt de stad met de langste plaatsnaam van Europa: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Dit is Welsh voor "De kerk van Maria in de laagte van de witte hazelaar nabij de hevige draaikolk en de kerk van Tysilio bij de rode grot". Deze plaatsnaam is zó lang dat hij in atlassen, op wegenkaarten en dergelijke vaak niet volledig afgedrukt wordt.

Zie ook

Zie de categorie Anglesey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.