Alexion Pharmaceuticals

Alexion Pharmaceuticals is een Amerikaans farmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in weesgeneesmiddelen voor zeldzame aandoeningen. Het bedrijf ontwikkelde soliris tegen het Hemolytisch-uremisch syndroom en Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie. Dit geneesmiddel kost vanwege het lage verbruik 385.000 euro per patiënt per jaar en is thans Alexions enige verkochte product. Het bedrijf doet verder onderzoek naar het immuunsysteem en manieren om te vermijden dat het gezond weefsel aantast.

Alexion Pharmaceuticals, Inc.
EigendomPubliek
Oprichting1992
SleutelfigurenLeonard Bell (CEO)
Hoofdkantoor Cheshire (Connecticut)
Werknemers 1800+ (2013)[1]
ProductenSoliris
SectorFarmaceutische industrie
Omzet ~€ 1,41 miljard (2013)[1]
Winst ~€ 230 miljoen (2013)[1]
Websitealxn.com
Portaal    Economie

Alexion Pharmaceuticals werd in 1992 opgericht in New Haven (Connecticut). In 2000 verhuisde het hoofdkantoor naar Cheshire en werd eveneens het startbedrijf Proliferon overgenomen, dat antilichamen produceerde. Sinds april 2011 noteert Alexion op de NASDAQ-100. In december dat jaar werd het Canadese Enobia Pharma Corp overgenomen. Enobia had het geneesmiddel asfotase alpha ontwikkeld tegen hypofosfatasemie.

In 2011 verschafte Alexions Duitse divisie gratis soliris aan patiënten in Duitsland toen daar een e. coli-epidemie uitbrak.

In april 2013 ontstond een controverse in België toen bekend raakte dat het RIZIV de soliris-behandeling van een zevenjarige jongen (die leed aan de zeldzame nierziekte aHUS) niet terugbetaalde omdat het te duur was. In mei kwam aan het licht dat het bedrijf zelf (via haar PR-bureau), en zonder medeweten van de ouders, achter het naar buiten brengen van dat verhaal zat om de regering onder druk te zetten om het geneesmiddel terug te betalen.[2] Begin mei kwam Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx met Alexion overeen soliris vanaf 1 juli terug te betalen als het bedrijf daar een lagere prijs tegenover stelt (later bleek dat dit neerkwam op een korting van 5% op de door de firma gevraagde prijs[3]), en tot 1 juli de kosten op zich nam.[4] In juli spande de koepel van farmabedrijven pharma.be een rechtszaak aan tegen Alexion nadat die laatste middels een verzoekschrift een spreekverbod had opgelegd met betrekking tot een intern onderzoek naar Alexion.[5] In de rechtszaak was in maart 2015 nog steeds geen uitspraak.[6] In dezelfde maand lekte de inhoud van het 1-pagina lange contract van onbepaalde duur uit in de pers. Het contract was vooral controversieel omdat het een kostbaar precedent schiep inzake terugbetaling van dure weesgeneesmiddelen, en niet of moeilijk te herzien was.[6]


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.