Albert Funke Küpper

Albert Johann Funke Küpper (Ruhrort (Duitsland), 24 maart 1894 - Nunspeet, 23 november 1934) was een Duits-Nederlands politiek tekenaar, boekbandontwerper en kunstschilder.

Affiche Albert Funke Kupper
Albert Funke Küpper, omslag van De Notenkraker, 25 maart 1933. Christelijke kerkdienst voor de Rijksdagzitting. "Eerst die Jood er uit!".

Funke Küpper was de oudste zoon van de van oorsprong Westfaalse kunstschilder Bernard Anton Funke Küpper. Hij studeerde op de kunstacademie in Rotterdam, waar hij in 1912 als leraar ging werken. In 1917 verkreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

Na de Eerste Wereldoorlog ging hij aan de slag als tekenaar en schilder. Voor het blad Voorwaarts maakte hij 1923 de strip Krelissie en Dirrekie. In 1927 nam hij de populaire 'plaatjes-serie' Snuffelgraag en Knagelijntje over van Gerrit Rotman, die na onenigheid het blad had verlaten. In een AJC-uitgave uit 1928, Ons Pinksterfeest staan 51 tekeningen van Funke Küpper.

In 1931 vertrok Funke Küpper naar Amsterdam om voor de De Arbeiderspers te gaan werken, alwaar hij zich een sociaal bewogen mens betoonde, wiens illustraties voor partij, vakbeweging en aanverwante organisaties gretig aftrek vonden. Hij werd de bezielende kracht achter het weekblad De Notenkraker, zozeer, dat dit blad na zijn dood in 1934 binnen enkele jaren wegkwijnde om in 1936 opgeheven te worden.

Op 23 november 1934 kwam Funke Küpper, in zijn auto op weg naar de Paasheuvel, op een onbewaakte spoorwegovergang in botsing met een trein en was op slag dood.

Alberts broers Frans Funke Küpper en Theo Funke Küpper waren eveneens actief als striptekenaar en illustrator.

Zie de categorie Albert Funke Küpper van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.