Abner Doubleday

Abner Doubleday (Ballston Spa (New York), 26 juni 1819 - Mendham (New Jersey), 26 januari 1893) was een Amerikaanse officier in het Amerikaanse leger tijdens de Mexicaanse Oorlog (1846-1848) en de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).

Abner Doubleday
Generaal Doubleday
Geboren26 juni 1819
Ballston Spa (New York), Verenigde Staten
Overleden26 januari 1893
Mendham (New Jersey), Verenigde Staten
RustplaatsArlington National Cemetery, Arlington County (Virginia), Verenigde Staten
Land/zijde Verenigde Staten
Onderdeel United States Army
  • Union Army
Dienstjaren1842 - 1873
Rang Major General
Bevel1e Legerkorps (Unie)
35th U. S. Infantry
24th Infantry Regiment (United States)
Slagen/oorlogenSeminole Oorlog

Mexicaanse Oorlog


Amerikaanse Burgeroorlog


Amerikaans-indiaanse oorlogen

Tijdens de Mexicaanse Oorlog diende hij onder generaal Zachary Taylor. Hij begon als majoor in de Amerikaanse Burgeroorlog, later klom hij op naar de rang van generaal.

Doubleday is vooral bekend geworden als dé uitvinder van honkbal. Dit zou gebeurd zijn tijdens zijn verblijf in Cooperstown in 1839. Het betreft echter een mythe; Abner Doubleday zat toen op de Militaire Academie in West Point, zo'n 280 kilometer verderop. Uit zijn correspondentie uit die tijd blijkt uit niets dat Abner ook maar iets met honkbal had. Daarnaast zijn er vele aanwijzingen dat honkbal al voor 1839 werd gespeeld.

Doubleday schreef wel twee werken over de Amerikaanse burgeroorlog; Civil War: Reminiscences of Forts Sumter and Moultrie uitgegeven in 1876 en Chancellorsville and Gettysburg uitgegeven in 1882.

Een van de schepen uit de Tweede Wereldoorlog die de Amerikanen gebruikten was vernoemd naar Doubleday, de SS Abner Doubleday.

Militaire loopbaan

Theosofie

In 1878, toen Helena Blavatsky en Henry Steel Olcott naar India trokken, werd Doubleday benoemd tot voorzitter van de Amerikaanse sectie van de Theosophical Society.

Zie de categorie Abner Doubleday van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.