Abdul Nasser El Hakim

Abdul Nasser El Hakim (Arabisch: عبد الناصر الحكيم) (Beiroet (Libanon), 1 november 1960) is een in Libanon geboren Curaçaose zakenman en politicus. Hij was Curaçaos eerste Minister van Economische Zaken en Ontwikkeling na de ontbinding van de Nederlandse Antillen in 2010.

Abdul Nasser El Hakim
Geboren1 november 1960
GeboorteplaatsBeiroet
LandCuraçao
PartijMovementu Futuro Kòrsou
Functies
2010 - 2012Minister van Economische Zaken en Ontwikkeling
Portaal    Politiek

Biografie

Abdul Nasser El Hakim werd in Beiroet geboren en emigreerde in 1985 naar Curaçao. In 1990 begon El Hakim zijn bedrijf Optika Hakim, dat uit zou groeien tot de grootste opticien-keten op Curaçao. Hij liet de koran in het Papiaments vertalen.[1] Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Controverses

Trompgate

In 2011 uitte de directeur van de centrale bank, Emsley Tromp, beschuldigingen in de media over mogelijke corruptie van diverse regeringsleden, met name premier Gerrit Schotte, El Hakim en minister George Jamaloodin van Financiën.[2] Tromp beschuldigde El Hakim van het eisen van een wederdienst voor het verstrekken van bepaalde fiscale faciliteiten voor een onderneming. El Hakim zou een stuk grond bij en van het "Blue Bay Resort" geëist hebben in ruil voor het aanbieden van deze fiscale faciliteiten aan het Blue Bay Resort.[3] Het Openbaar Ministerie heeft uiteindelijk alle beschuldigingen onderzocht, en kwam tot de conclusie dat deze politiek gemotiveerd waren en ongegrond.[4]

Memo van de VDC

In een uit 27 oktober 2010 daterend en een jaar later uitgelekt memo van de Veiligheidsdienst Curaçao worden de resultaten vermeld van een door gouverneur Frits Goedgedrag gelaste screening van kandidaat-ministers.[5] El Hakim wordt hierin beschuldigd van indirecte banden met terreurorganisatie Hezbollah en de Italiaanse maffia. Het interim-hoofd van de Veiligheidsdienst Liza Dindial besloot deze beschuldigingen niet mee te nemen in de eindrapportage aan de gouverneur en de formateur.[6]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.