Aartsbisdom Manilla

Het aartsbisdom Manilla is een van de 16 aartsbisdommen van Filipijnen en vormt samen met haar negen suffragane bisdommen de kerkprovincie Manilla. Het huidige aartsbisdom Manilla omvat de elf steden Manilla, Makati City, Taguig, Pasay City, Mandaluyong City, San Juan, Pasig (uitgezonderd Santolan en Rosario District), Quezon City (uitgezonderd het noordelijke deel van Tandang Sora Avenue en Mactan), Navotas, Malabon en de gemeente Pateros. Het omvat daarmee 315,3 km². De suffragane bisdommen zijn Bisdom Antipolo, Bisdom Cabao, Bisdom Imus, Bisdom Kalookan, Bisdom Malolos, Bisdom Novaliches, Bisdom Parañaque, Bisdom Pasig en Bisdom San Pablo. De metropolitane kathedraal van Manilla is de Kathedraal van Manilla in Intramuros. Aartsbisschop van Manilla en tevens de metropoliet van de kerkprovincie Manilla was van 2011 tot 2019 aartsbisschop Luis Antonio Tagle. Het aartsbisdom had in 2004 een totaal aantal van 2.719.781 geregistreerde gedoopte katholieken[1].

Aartsbisdom Manilla
De kathedraal van Manilla
Basisgegevens
KathedraalKathedraal van Manilla
PatroonheiligeOnbevlekte Ontvangenis van Maria
Websitewww.rcam.org
Hiërarchie
Bisschopvacant
HulpbisschopBernardino C. Cortez
Broderick S. Pabilla
Vicaris-generaalJosefino S. Ramirez
Statistieken
Oppervlakte315,3 km²
Bevolking2.993.000 (2004)
Katholieken2.719.781 (2004)
Parochies85
Portaal    Christendom
Filipijnen

Het aartsbisdom wordt begrensd door het bisdom Malolos (Bulacan) in het noorden; Bisdom Antipolo (Rizal) in het oosten; Bisdom Imus (Cavite) en Bisdom San Pablo (Laguna) in het zuiden en de Baai van Manilla in het westen.

Bisschoppen van het aartsbisdom

De eerste 25 aartsbisschoppen van Manilla waren allen Spanjaarden. Na de machtsovername door de Amerikanen volgde in 1903, de benoeming van de Amerikaan Jeremiah Harty als eerste niet-Spaanse aartsbisschop. Ook zijn opvolger Michael J. O'Doherty (1916-1949) was nog niet van Filipijnse afkomst.

Na het overlijden van O'Doherty en ook nadat de Filipijnen hun onafhankelijkheid hadden verkregen, kreeg het aartsdom Manilla in 1949 met Gabriel M. Reyes haar eerste aartsbisschop van Filipijnse afkomst. Zijn opvolger Rufino Jiao Santos zou de eerste Filipijnse kardinaal worden.

Aartsbisschop Jaime Lachica Sin werd de meest bekende aartsbisschop van Manilla uit de geschiedenis, toen hij zich uitsprak tegen het dictatoriale regime van Ferdinand Marcos. Sin, de derde kardinaal van Filipijnse afkomst, wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de EDSA-revolutie, die de dictator dwong te vluchten naar het buitenland.

De huidige aartsbisschop van Manilla is kardinaal Gaudencio Rosales. Hij wordt bijgestaan door een hulpbisschop en een emeritus hulpbisschop.

lijst van aartsbisschoppen van Manilla

Zie ook

Referenties

  1. Catholic-Hierarchy.com, Geraadpleegd op 6 oktober 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.