AKN

Stichting AKN was het samenwerkingsverband tussen de omroepen AVRO, KRO en NCRV. De stichting is vanwege fusies van de KRO-NCRV en AVROTROS en de hiermee gepaard gaande verhuizing van de AVRO uit het AKN-gebouw niet langer de algemene facilitaire organisatie van deze drie omroepen, maar legt zich vanaf 1 januari 2014 toe op de exploitatie, onderhoud en het beheer van het AKN-gebouw aan de ’s Gravelandseweg, inclusief de hiervan deel uitmakende radio- en televisiestudio’s.

Geschiedenis

Het samenwerkingsverband AKN is ontstaan in januari 1992 toen de AVRO, KRO en NCRV alle op Nederland 1 uitzonden. Dit verband leidde tot een samenwerking in programmatisch opzicht op radio en televisie en huisvesting in één gebouw aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum. Ook leidde de samenwerking tot een eerste aanzet van de horizontale programmering op Radio 3 in de vorm van "Station 3". De radio programma's werden van zaterdag tot en met maandag uitgezonden tussen 6:00 en 0:00 op Radio 3. Dit zou duren van begin januari tot eind september 1992, want per maandag 5 oktober 1992 zou de geheel nieuwe horizontale programmering worden ingevoerd op Radio 3.

Alleen de KRO en NCRV zitten vandaag de dag nog steeds in het desbetreffende "AKN"-gebouw. Daarnaast bestond er nog een facilitaire Stichting AKN, die eveneens in het gebouw huist. Bindinc. (voorheen BV Programmabladen AKN), een organisatie die in 1995 was ontstaan, verzorgt de distributie van alle programmabladen van de AKN-omroepen.

Samenwerking in programmatisch opzicht

Er was een aantal programma's die de drie omroepen samen maakte en dat gepresenteerd werd door presentatoren van zowel de AVRO als de KRO en de NCRV.

  • Boggle, van oudsher een woordspelletjesprogramma van de KRO, met Frank Kramer als spelleider, werd naderhand gemaakt door de drie omroepen met verschillende presentatoren;
  • Alles Kits was een kinderprogramma dat met tussenpozen liep van 1995 tot 2001; In de loop van jaren werd het programma gepresenteerd door verschillende presentatoren, waaronder Bas Westerweel en Minoesch Jorissen. Bekende onderdelen van het programma waren o.a. De Klimrekquiz en KK Foon.
  • Netwerk was een fusie van de actualiteitenprogramma's Televizier Magazine van de AVRO, Brandpunt van de KRO en Hier en Nu van de NCRV. Het programma werd in die tijd gemaakt door één redactie;
  • Het programma AVRO's Service Salon werd horizontaal (dat wil zeggen op elke dag op hetzelfde tijdstip) geprogrammeerd, met presentatoren van de drie AKN-omroepen;
  • Op Radio 3 was vóór de invoering van een totale horizontale programmering vanaf januari 1992 al een horizontaal programma te horen op de NCRV-zaterdag, de KRO-zondag en de AVRO-maandag. Deze programmering werd Station 3 genoemd en liep tot de algehele invoering van de horizontale programmering op Radio 3 vanaf 5 oktober 1992. Vanaf dat moment werden de AKN-programma's op Radio 3 onder de naam Het Station uitgezonden.

Samenwerking in facilitair opzicht

Naast de drie omroepen kwam er een Stichting AKN die de omroepen ondersteunt in niet-programmatische zaken. Voorbeelden daarvan zijn: het geven van juridisch advies, advies op personeelsbeleid, verzorgen van ontbijt, lunch en diner, postbehandeling, exploitatie tv- en radiostudio's, verzorgen faciliteiten voor opnames tv- en radioprogramma's, beveiliging gebouw, beheer telefoon- en computersystemen, telefonistes, promotie van tv-programma's, financiële afhandelingen e.d.

Programmabladen

De programmabladen van de AVRO (Avrobode, Televizier en TV-Film), de KRO (KRO-Magazine en de Mikrogids) en de NCRV (NCRV-Gids) worden uitgegeven door Bindinc., een organisatie die in 1995 is opgericht. Bindinc. is momenteel een samenwerkingsverband tussen de drie omroepen en Sanoma Uitgevers. Naast de programmabladen geeft Bindinc. tijdschriften, donateursbladen, boeken en websites uit, zoals de online programmagids tvgids.nl en de tv-community Televizier.nl. Bindinc. beoogt met haar activiteiten de missie en activiteiten van de drie omroepen te ondersteunen.

AKN-structuur sinds opheffen thuisnetten

Ook al waren de AVRO, de KRO en de NCRV niet meer op één televisiezender, er was nog steeds sprake van één gebouw met de drie omroepen en de stichting AKN. Maar bijvoorbeeld de samenwerking in de actualiteitenrubrieken op televisie Netwerk en EénVandaag is echter gebaseerd op de thuisnetsituatie zoals die vanaf 2004 gold, ook al hebben de omroepen vanaf 2006 geen eigen thuisnet meer. De AVRO bleef tot de fusie met de TROS in het AKN-pand tot eind 2013.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.