Abrug

De Abrug of A-brug is een draaibrug in de Binnenstad van de stad Groningen. De brug ligt over de A, onderdeel van de Diepenring. De brug verbindt de Astraat met de Brugstraat en zo het centrum met de Schildersbuurt. De brug is een gemeentelijk monument.[1] Naast de brug staat een brugwachtershuisje.

Abrug
A-brug in Groningen
Algemene gegevens
LocatieGroningen
Coördinaten53° 13 NB, 6° 34 OL
OverspantA
Gebruik
WegAstraat-Brugstraat
Architectuur
TypeOngelijkarmige Draaibrug
MateriaalIJzer
BijzonderhedenGemeentelijk monument GM 103752

Portaal    Verkeer & Vervoer

Geschiedenis

In 1263 werd de eerste Abrug gebouwd, als eerste brug in de stad Groningen. De brug had toen nog niet zijn huidige naam door het ontbreken van andere bruggen in de stad Groningen. De brug lag over het Drentsche Aa, destijds het enige water in de stad. Pas in de vijftiende eeuw kwam er een nieuwe brug, de Nieuwebrug. Deze brug is nu beter bekend als de Visserbrug.

De Abrug was belangrijk voor de stad zowel door de mogelijkheid om de rivier te bereiken, dan wel om de rivier over te steken. Bij de brug werd onder andere turf vanuit Drenthe aangevoerd. Ook was dit de enige waterweg die de stad met de Waddenzee verbond.

Over de brug kon de stad in de zomer worden bereikt vanuit Drenthe en Friesland. In de winter gaven overstromingen vaak problemen voor de bereikbaarheid van de stad via deze lager gelegen gebieden. Dan kon men de omgeving bereiken via de Heerweg (nu Hereweg).[2]

Huidige brug

De huidige brug is een ongelijkarmige draaibrug. De brug draait parallel aan het water aan de zijde van de binnenstad. De brug bestaat uit twee IJzeren liggers waarop het wegdek ligt en waar leuningen aan bevestigd zijn. Nog lange tijd hebben hier afsluithekken gestaan maar deze zijn in 1970 vervangen door polyester afsluitbomen. De brug wordt op dit moment nog maar weinig gebruikt door verkeer, door het regulatieplan waarbij het meeste verkeer om de binnenstad wordt geleid. Ook het busverkeer naar het westen van de stad, wordt sinds 2017 omgeleid.[3] De grote hoeveelheden fietsers en voetgangers die gebruik maken van de brug, blijven bestaan.

In 2009 en 2010 is de brug een tijd gesloten geweest vanwege renovatie, van voornamelijk de landhoofden. Deze waren namelijk niet berekend op het grote gewicht van de stadsbussen die elke dag over de brug rijden. Hierdoor moest de brug in de zomer gekoeld worden omdat de brug anders klem kwam te zitten tussen de landhoofden. De renovatie leidde tot veel overlast vanwege de ligging van de brug.[4]

Galerij

Trivia

  • De familienaam Ter Brugge is waarschijnlijk ontstaan door het grote belang van de Abrug.

Zie ook

Zie de categorie A-brug (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.