9,5 mm-film

De 9,5 millimeterfilm werd in 1922 gelanceerd als eerste huisfilmformaat door de Franse broers en filmpioniers Emile (1860-1937) en Charles (1863-1957) Pathé, ook wel Frères Pathé genaamd. Hun projector werd bekend onder de naam "Pathé Baby". Het was de doorbraak van de cinema in de familiale kring, de "home cinema" avant la lettre.

Originele filmhoes van de gebroeders Pathé.

Technische specificaties

3 frames van een 9,5 mm-film, met de perforaties in het midden.

De filmrol is in het midden geperforeerd in plaats van aan de zijkant, waardoor de ganse bandbreedte kon gebruikt worden en het filmformaat bijna overeenkomt met 16mm-beeld. Vanaf het jaar 1938 kon de film ook met geluid worden opgenomen. De geluidsstrip zit aan de zijkant en kan zowel magnetisch als optisch zijn.

Erfgoed

Internationaal

Films of personages die in ons collectief filmgeheugen zijn blijven hangen en werden opgenomen in dit formaat zijn onder andere Laurel & Hardy alias "de dikke en de dunne". Hun oorspronkelijke films geproduceerd door Hal Roach werden uitgebracht door Pathé (!) en vanaf 1929 door Metro-Goldwyn-Mayer. Maar ook andere legendarische filmfiguren uit het begin van de twintigste eeuw zijn vastgelegd op 9,5mm-film, zoals Charlie Chaplin, Buster Keaton en Ben Turpin. Het waren de hoogdagen van de zwartwitte, stomme slapstickhumor. Ook een western-klassieker zoals Buffalo Bill en de tekenfilm Felix de Kat werden op dit formaat vereeuwigd.

In 2014 plaatste het nieuwsarchief "British Pathé"[1] 3500 uren filmgeschiedenis van de voorbije 100 jaar op YouTube. Fragmenten tonen de eerste vlucht van de gebroeders Wright, de benoeming van Hitler tot rijkskanselier en de aanval op Pearl Harbor.

België

Ook de Belgische filmgeschiedenis bracht een grote naam voort. Henri Storck (1907-1999), Oostends filmpionier, maakte nog 9,5 mm films met zijn eerste camera, een Pathé Baby, die hij kreeg van zijn moeder. Hij was de medeoprichter van het Belgisch Filmarchief.

Heden

Dit formaat is tegenwoordig zeldzaam, maar er zijn wel nog altijd opnames terug te vinden. Het afspelen ervan is moeilijk en wordt best aan professionals overgelaten. Men kan oude films op dit formaat wel laten digitaliseren en op dvd branden bij gespecialiseerde firma's.

Het Huis van Alijn in Gent heeft 3 "Pathé Baby's" in de collectie

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.